Mejla

Ingvar Persson

SD-politiker ska inte leda facket

Facket måste stå upp för alla medlemmar

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: ANDERS ANDERSSON

För en dryg vecka sedan stängde styrelsen för fackförbundet Handels av en lokal förtroendevald från sitt uppdrag. Det berättade tidningen Handelsnytt. Kvinnan är ordförande för fackklubben på en ICA Maxibutik i Skåne.

Sedan i höstas är hon dessutom representant för Sverigedemokraterna i sin kommuns fullmäktigeförsamling. Enligt Handels styrelse strider det mot förbundets stadgar där det står att medlemmar inte får syssla med verksamhet som är "oförenlig med organisationens mål".

– Handels medlemmar måste vara säkra på att förtroendevalda verkar i Handels intresse, säger förbundets pressekreterare Jens Lundberg till Handelsnytt.

Kränkta precis som vanligt

Sverigedemokraternas partiföreträdare är som vanligt kränkta. Det förvånar ingen. Känsligare är vad den avstängda klubbordförandens kamrater på ICA Maxi tycker. Det är trots allt de som valt kvinnan.

Situationen illustrerar ett dilemma flera LO-förbund står inför. Är det möjligt för någon som är aktiv i ett parti som Sverigedemokraterna att företräda ett fackförbund som har jämlikhet och likabehandling inskriven redan i ändamålsparagrafen? Och hur ska i så fall medlemmar som

Sverigedemokraternas partiledare inte anser passar in i landet kunna lita på att deras intressen tas tillvara av den fackliga representanten?
Anställda i handeln – många har utländskt ursprung och de flesta är kvinnor – behöver verkligen ett fack som står upp för dem.

Inget givet svar

Å andra sidan, om en stor del av medlemmarna stödjer ett parti som Sverigedemokraterna kan man fråga om inte deras åsikter måste representeras? Och med på vilka moraliska eller demokratiska argument ska en förbundsstyrelse överpröva medlemmarnas val av lokalrepresentanter?

Sanningen är att det inte finns ett svar. En förening har själv ansvar för vilka som ska representera och tala för organisationen. Det gäller också fackförbund, och svenska fackliga organisationer har kommit till olika uppfattningar när det gäller företrädare för Sverigedemokraterna.

Handelsanställdas förbund har satt ner foten när det gäller klubbordföranden i Skåne. Ledningen har stadgarna på sin sida, och ärligt talat är deras argument starka också i sak. En politiker från Sverigedemokraterna kan nog inte vara en pålitlig företrädare för alla Handels medlemmar.

avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM