Cancersjuka får lida av vårdplatsbristen

Cancersjuka Solbritt skulle ha opererats i går men skickades istället hem på grund av vårdplatsbrist.

Solbritt Björkstrand, 72, har bara några månader kvar att leva. Hon har cancer. Det beskedet fick hon för tre månader sedan. 

I går skulle hon ha opererats på Norrlands Universitetssjukhus. Men så blev det inte. I stället skickades hon hem. Sjukhuset saknade vårdplatser. Det beskedet fick Solbritt i en matsal på det överfulla sjukhuset. Tydligen finns det inte ens utrymme för patienter att få ett besked på ett anständigt sätt. 

"Han hade lika gärna kunnat slänga en disktrasa i ansiktet på mig. Större chock än detta kan man inte ge en människa", berättar Solbritt för Aftonbladet. Hon grät hela vägen hem.

Utan information

Operationens syfte är att ge henne några år till att leva. Att uppelva att man blir fråntagen den möjligheten innebär ett trauma för den som är svårt sjuk. Hon skickades hem utan att få en ny tid, utan ordentlig information. Bara så där. Hej då.

En människas liv ska inte behandlas så styvmoderligt.

Solbritt är inte heller den enda. Bara den här veckan har fyra cancerfall och en kärlkirurgisk operation fått ställas in på samma sjukhus.

Läkare och sjuksköterskor trollar många gånger med knäna och gör sitt bästa utifrån en omöjlig ekvation. De gör medicinska bedömningar där akuta operationer måste gå före planerade. Det är också personalen som tvingas meddela svårt sjuka patienter som Solvig när platserna och sjukvården inte räcker till. Men det är inte de som har fattat besluten. Det är våra politiker.

Minskade vårdplatser har varit en medveten strategi. Det handlar om att spara pengar.

Lägst antal vårdplatser

Enligt OECD hade Sverige bland det lägsta antalet vårdplatser i hela EU år 2012. Och sedan dess har platserna fortsatt att bli färre. Sjukvården lider också av personalbrist. Det hela liknar en ond spiral. För lite personal leder till en pressad och försämrad arbetsmiljö. Försämrad arbetsmiljö leder i sin tur till att ännu färre söker sig till yrket. Och den personal som är på plats tenderar att sluta.

Så ser det ut över hela Sverige. Sjuksköterskor har under många år larmat om bristerna, lönerna och arbetsmiljön men inte blivit tagna på allvar. I slutändan är det patienterna som drabbas.

Efter att media uppmärksammade Solbritts fall har hon nu fått en ny operationstid.

- Jag hoppas bara det är sant den här gången, säger hon till Aftonbladet.

Svensk sjukvård år 2016 måste kunna bättre. Vårdplatsbrist är inte ett naturtillstånd.

Följ ämnen i artikeln