Anna Lindh trodde på det nya Europa

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-04-30

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hårdrock, galakonserter, fyrverkerier. I kväll firar Europa att spåren efter det kalla kriget äntligen raderas ut.

EU-kommissionens ordförande Romano Prodi höjer champagneglas i Gorizia och Nova Goricia, tvillingstäderna på var sin sida om den omstridda gränsen mellan Italien och Slovenien.

När andra världskriget tog slut hamnade Gorizia i västmakternas sfär. Jugoslavien svarade med att bygga ut Nova Goricia. Nu välkomnar italienare och slovener EU-utvidg-ningen tillsammans.

Slovenien återtar sin plats i Europas mitt. Demokratin hade ett pris, liksom i många andra av de nya medlemsländerna. Frigörelsen från Jugoslavien kostade mer än 60 människoliv.

Ett färgfoto fyller en vägg på museet för samtidshistoria i Ljubljana.

Kortet är taget dagen efter att Slovenien förklarade sig självständigt i juni 1991. De jublande människorna på torget bär fram ett träd till parlamentet, en ung lind.

Trädet symboliserar nationen. I århundraden har slovenerna samlats kring sina lindar mitt i byarna, till samtal och möten.

När Anna Lindh reste till Slovenien i november år 2000 försummade inte landets förhandlare att anspela på hennes efternamn och berätta om trädets betydelse.

Rundresan till kandidatländerna var viktig för att förbereda det svenska EU-ordförandeskapet. Ofta var svårigheterna betydligt större än i det lilla alplandet. Framstegen för utvidg-ningen blev ett av Anna Lindhs främsta politiska resultat.

I morgon kommer många i Sverige att bära 1 maj-märket till Anna Lindhs minne. Det manar till fortsatt arbete för solidaritet och rättvisa. Europa återförenas men de sociala klyftorna finns kvar.

- Europafacket och starka nationella fackföreningar måste hjälpa svagare organisationer i de nya medlemsländerna, sa den slovenska facklige ledaren Pavle Vrhovec när jag träffade honom förra veckan.

Nästan hälften av arbetarna i Slovenien är med i facket, en betydligt högre siffra än i många andra nya medlemsländer. Ändå måste landsorganisationen ZSSS kämpa hårt för att sluta kollektivavtal. Företagen hotar med att flytta ut jobben. Facket i Slovenien gör samma erfarenheter som arbetarna i Västervik och Gislaved.

- Skotillverkaren Alpina stänger två fabriker här och lägger produktionen i Bulgarien eller Rumänien istället eftersom är lönerna är lägre där, sa Pavle Vrhovec.

En praktisk illustration till den kvartals-kapitalism som Anna Lindh kritiserade så hårt.

Här hemma kommer det kanske att skålas mer för våren än för EU-utvidgningen i kväll. Debatten om övergångsregler kastar en trist skugga över det historiska datumet. Alltför få talar om utvidgningens fördelar.

Riskerna i framtidens Europa ligger på ett annat plan.

- Vågen av främlingsfientlig högerpopulism i många länder är extremt oroande, sa Anna Lindh på ett seminarium som tankesmedjan Arenagruppen ordnade i maj 2002.

- Grogrunden för sådana grupper försvinner inte genom enstaka informationskampanjer eller några institutionella reformer, fortsatte hon. EU och medlemsländerna måste ta arbetslöshet, pensioner, utbildning och utanförskap på stort allvar.

Arbetet för social rättvisa är avgörande för bygget av det nya Europa. När kapitalet är internationellt måste också politiken och det fackliga arbetet vara det. Det borde vara huvudbudskapet denna 1 maj.

Det växer en gammal lind vid en gathörn i centrala Ljubljana. Stammen är sedan länge bruten. Ändå har trädet fått nya, gröna skott.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln