Babylon är granne med Åtvidaberg

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-05-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fader Gabriel tar emot mig i Södertäljes syrisk-ortodoxa kyrka. Vi talar om assyrisk identitet och det svenska samhället under samlingsrummets träkrucifix.

Varje år gör kyrkoherde Gabriel Barqasho mer än 1 200 hembesök.

- Jag känner 80 procent av dem personligen. Vi talar om livet, om deras problem.

Assyrierna är ett folk utan land. Bilderna på väggarna visar heliga platser i dagens Syrien och Turkiet. Ett symboliskt släktträd med tidigare kyrkoledare illustrerar rötterna till de första apostlarna.

- Kyrkan är budskapsbärare, språk, tradition, religion, säger Gabriel Barqasho. Utan kyrkan skulle vår identitet ha försvunnit.

På tio år, 1975-85, ökade antalet assyrier/syrianer i Sverige från 1 000 till runt 60 000. De första som kom till Södertälje bildade Assyriska föreningen år 6721. Eller år 1971 med vår tideräkning.

Kyrkan är en viktig del av identiteten.

En annan gemensam faktor i Södertälje är fotbollen. I Assyriska föreningens hus i Hovsjö glänser pokalerna i kapp. Kanslichefen Fehmi Tasci skiner av stolthet när han talar om ungdomsverksamheten och om hur klubben fostrat allsvenskans målkung, Hammarbys Kennedy Bakircioglü.

Assyriska avancerade snabbt från blåbärsligan till en plats i Superettan. Det är en framgångssaga som tagen ur serietidningen Buster, även om årets säsong börjat trögt.

För assyrierna har idrotten varit en väg från diskriminering och segregation till att bli en viktig del av det svenska samhället. Föreningen har också en bred kultur- och ungdomsverksamhet. Idrottsframgångarna och alla andra aktiviteter har gett nya kontakter.

- Vi hade inget hemland, säger föreningens ordförande Yilmaz Kerimo. Vi levde hela tiden under förtryck. När vi kom till länder som var demokratiska byggde vi föreningar. De har fungerat som en brygga till det nya samhället.

Det syns inne på kulturhusets Café Ishtar. En bild av Ishtarporten från det gamla Babylon påminner om det assyriska ursprunget. Vimplar från Åtvidabergs FF och Skellefteå AIK visar integrationen i det svenska samhället.

Elitlaget har numera spelare med bakgrund i många olika länder. I ungdomslagen spelar många som inte har någon assyrisk anknytning.

- Vi är ingen invandrarförening, betonar fotbollens marknadsansvarige Robil Haidari. Vi är en svensk förening där medlemmarna har lite olika bakgrund.

Trots att Assyriska hyllats av hela Södertälje saknas det gräsplaner att träna på och en arena för elitfotboll. Det drabbar även Syrianska FC, som spelar i division 2. Hoppet står till kommunen.

Men utbyggnaden dröjer. Projektet har växt till Södertälje Sportcenter, en storsatsning på både ishockey och fotboll. Det gör processen mer komplicerad.

- Jag är besviken på kommunen, säger Robil Haidari.

Nu ligger bollen hos kommunalrådet Anders Lago (s) och Södertäljes övriga politiker. Kan de hantera den lika skickligt som fotbollshjälten Kennedy när han gjorde sitt vackra mål för Hammarby förra veckan?

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln