Ständigt Pagrotsky

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-06-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vem vördar daggmasken?” frågade Harry Martinson i diktsamlingen Passad. En stark kandidat är Svenska naturskyddsföreningen, som viker ut praktexemplar i senaste numret av sin tidskrift. Ovanför färgbilderna i Sveriges Natur tronar citat från Martinsons hyllning till ”den evige grå lille bonden i jordens mull”.

Daggmasken kan också tjäna som bild av folkrörelsernas arbete. Fackklubbar, miljöföreningar och många andra driver envetet viktiga vardagsfrågor. Det är inte särskilt glamoröst men nödvändigt för att syresätta demokratin.

Behovet är stort. Med bara nio dagar kvar till EU-valet börjar jag förtvivla om mediernas förmåga att göra debatten begriplig. EU är inte en naturlig del av inrikespolitiken i vanliga fall. Det slår igenom i en dålig bevakning av valrörelsens sakfrågor.

Hoppet finns snarare hos folkrörelserna, som tvingar fram besked om var partierna står. Pressmeddelanden duggar in från fackföreningar, konsumentråd och Afrikagrupper.

I går presenterade Naturskyddsföreningen sin granskning.

– Valet i juni är ett miljöval, betonade ordföranden Mikael Karlsson. Europaparlamentet är viktigt.

Moderaterna är tvärsämst, säger Mikael Karlsson. Socialdemokraterna röstar rätt men får kritik för klimatpolitiken. De mindre partierna klarar sig bättre.

Rapporten är utförlig, men tyvärr hade de gröna daggmaskarna inte hunnit tugga i sig allt material före pressträffen. Naturskyddsföreningen missade det ambitiösa program som socialdemokraternas nya stjärna Åsa Westlund och miljöminister Lena Sommestad presenterade i förra veckan.

Nere i tunnelbanan möter jag Leif Pagrotsky. Nej, inte originalet, utan en jättelik reklamtavla med texten ”Människan före marknaden”.

Ständigt denne Pagrotsky. Är det inte EMU, kärnkraft eller tjänstedirektiv så är det spekulationer om jobb i Bryssel. Näringsministern är ett alternativ till Margot Wallström som kommissionär, uppgav Aktuellt nyligen. Regeringen vill kapa åt sig inre marknad eller konkurrensfrågor i huggsexan om ansvarsområden. Då skulle Leif Pagrotsky passa.

Märkligt.

För en tid sedan talade jag med en person i EU-kommissionens ledning om just inre marknads-området. Budskapet var helt annorlunda. Sverige kan få området, men då bör landets regering snabbt ge besked om att Margot Wallström fortsätter. Hon har ett gott rykte efter framgångarna med miljön, menade min samtalspartner.

Jag undrar för min del om det verkligen är inre marknad eller konkurrens som Sverige ska sträva efter.

Traditionellt har områdena gett inflytande i EU, men det förändras om det tillsätts en ”superkommissionär” för konkurrenskraft som ska överpröva allt. Arbetsmarknad eller sociala frågor kan ge bättre utdelning.

Tisdag kväll i Fittja, sydvästra Stockholm. Yilmaz Zengin, Ulla Pålsson och övriga ledare på Ungdomens hus manar hundratalet besökare att rösta den 13 juni.

De inbjudna partiernas appeller har svårt att tränga igenom myllret kring grillarna. Däremot märker de flesta i förorten att det är val. Centrum kryllar av handskrivna plakat, en buss rullar runt med budskapet ”gå och rösta”.

– Att rösta är en del av ansvaret som medborgare, säger Yilmaz Zengin.

Hans tes är densamma som nyligen uttrycktes av kolumnisten Quentin Peel i Financial Times. Partierna och medierna har ett stort ansvar för hur EU-valet uppfattas. Deras brister duger ändå inte som argument för att strunta i att rösta. Demokrati är ett gemensamt ansvar, inte något som andra ska fixa.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln