Göran Persson och Fredrik Reinfeldt skulle bli tvungna att lämna landet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Söndagsrösten/ Emine Onatli

Vi firade en väninnas födelsedag. Som så ofta kom diskussionen att handla om flyktingpolitiken. Min väninnas morfar som är i 75-årsåldern var mycket kritisk till den svenska flyktingpolitiken.

Självklart ansåg han att vi inte skulle stänga gränserna för de ”riktiga” flyktingarna. Han tyckte att det är de som är sämst lottade som ska få möjlighet att få komma till Sverige. Det hade inte gått upp för honom att politisk förföljelse kan drabba såväl rika som fattiga.

Tyvärr är det ofta så, i debatten om flyktingpolitiken, att många inte har klart för sig vilka internationella åtaganden Sverige har eller de skäl som ligger bakom att folk flyr.

Det händer att folk spelar på klasskänslor i sitt ifrågasättande av flyktingpolitiken. Eftersom det är de med pengar snarare än de fattiga som har möjlighet att ta sig hit så skulle hjälpen inte gå till de mest behövande. Men det kan aldrig vara ett skäl att inte hjälpa någon för att det kanske finns någon annan som behöver hjälpen lika bra.

Asyl handlar om att ge skydd undan förföljelse och inte undan fattigdom. Dessutom har välinformerade människor större möjlighet att utgöra ett hot mot totalitära regimer än okunniga. De som kan informera sig brukar vara de med pengar och utbildning.

Min pappa hade det ekonomiskt gott ställt i Kurdistan men var ändå tvungen att fly till Sverige på grund av sitt politiska engagemang. När militären tog makten i Turkiet blev många journalister, författare, advokater och läkare tvungna att lämna landet för att de hade kämpat för demokrati och mänskliga rättigheter.

Om militären skulle gripa makten i Sverige, vilka skulle då bli tvungna att fly från landet? Aktiva politiker som Göran Persson, Fredrik Reinfeldt och fackföreningsledare som Wanja Lundby-Wedin skulle bli tvungna att lämna landet. Även kulturpersonligheter som Anders Ehnmark, Maria-Pia Boëthius och Gösta Ekman skulle tvingas ta sin tillflykt till utlandet.

Alla flyktingar har rätt att få asyl i Sverige. Med flyktingar menas människor som flyr hit undan förföljelse, på grund av sin ras, religion, nationalitet eller politiska åskådning och inte kan få skydd i sitt hemland.

Även personer som riskerar könsrelaterad förföljelse och de som på grund av en väpnad konflikt eller en miljökatastrof inte kan återvända till sitt hemland har rätt att få skydd i Sverige.

Rätten till skydd gäller oavsett ekonomisk konjunktur. Flyktinginvandring får aldrig blandas ihop med arbetskraftsinvandring, anhöriginvandring eller folk som vill stanna i Sverige av andra skäl.

Alla som söker asyl är dessvärre inte flyktingar. Det är därför nödvändigt att kontrollera asylsökningar noggrant. Noggrannheten går ibland så långt att flyktingar möts av misstro. Flyktingar har ibland skickats tillbaks till det land där de är förföljda. Det är fruktansvärt. Misstag och missbruk av asylrätten får dock inte leda till en mindre generös asylpolitik.

Jag är övertygad

om att människor som trots hot om förföljelse står upp för sina åsikter och kämpar för sin frihet har svenska folkets fulla beundran. Genom att ge skydd åt dem som slåss för demokratiska rättigheter där sådana inte finns kan vi bidra till en mer demokratisk värld. Sverige har kunnat ge skydd undan diktaturer åt många ledare såsom Bruno Kreisky, Willy Brandt och Andreas Papandreou. Det ska vi vara stolta över.

Emine Onatli (ledare@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln