Esa-Pekka, alger och EU-orkestern

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-08-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi åkte tvärs över Gotland för att bada, en varm dag i början av augusti. Stränderna vid Ljugarn låg nästan öde. Min elvaårige son kastade sig ut i havet, men hoppade snabbt upp igen. I vattnet flöt tjocka bälten av kletiga alger.

Många har varit med om något liknande denna heta sommar. Övergödningen av Östersjön och ett varmare klimat är bingo för giftalgerna.

- Jag fick förbjuda mina barn att bada i Finska viken, klagade Esa-Pekka Salonen i går på ett miljösymposium i Stockholm.

Den finske mästerdirigenten håller i taktpinnen för den pågående Östersjöfestivalen. Klassisk musik ska stärka känslan av samhörighet runt havet, är det tänkt. Världsnaturfondens seminarium är en del i programmet.

- Det är en dröm som blivit verklighet, att koppla ihop musik och miljöfrågor, sa Esa-Pekka Salonen i Berns salonger, inför kungligheter, presidenter och miljöfolk, något obekväma i sina mörka kostymer.

Statsminister Göran Persson hakade på med en liknelse.

- Östersjösamarbetet är som en orkester, sa han. Det är hur de enskilda instrumenten klingar tillsammans som är det intressanta.

Innan publiken hann fundera på om detta även gäller för regeringar var talet slut och Göran Persson borta. Något nytt initiativ för Östersjöns miljö blev det inte. Lika lite som i den artikel av miljöminister Lena Sommestad jag läste i en Gotlandstidning samma dag som vi möttes av algbältet i Ljugarn.

Det är inte så underligt att statsministern är upptagen av eurokampanjandet och inte hinner utveckla sina tankar om miljödriven tillväxt. Däremot är det märkligt att det fortfarande finns så få nya svenska initiativ för Östersjön, trots hyllmeter av utredningar.

Tidigare i sitt tal tog Göran Persson chansen att argumentera för euron.

- Vi kan fördjupa samarbetet kring Östersjön med euron som grund. Det är en ny chans att ta initiativ också på områden som ligger utanför det monetära samarbetet.

Jag är övertygad om att han har rätt. För ett drygt år sedan reste jag runt i länderna kring Östersjön och diskuterade det politiska samarbetet när EU blir större. Jag fick samma reaktion hos tyska tankesmedjor som i finska regeringsbyggnader. Utvidgningen av EU ger nya möjligheter för miljöarbetet. Men Sveriges inflytande blir mindre om vi säger nej till euron.

- Miljö är inte bara miljöregler, det är också skatter, miljöavgifter, mycket annat, sa Göran Persson i en kort replik efter sitt tal. Jag vill att Sverige ska vara med i den kärna där det framtida samarbetet växer fram.

I statsministerns talunderlag saknades ändå nya EU-initiativ för Östersjöns miljö. Där var det den gamla vanliga visan om möten i det tröga Barentsrådet och den maktlösa Helsingforskonventionen.

Göran Perssons argument om det politiska inflytandet håller. Men varför har så få av statsråden tagit konkreta initiativ efter valet som visar hur Sverige vill påverka EU?

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln