Tala om er själva, socialdemokrater

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det här kan bli en spännande politisk höst. I dag talar Fredrik Reinfeldt i Vaxholm och Mona Sahlin i Vita bergen, Stockholm. På var sitt håll, men samtidigt, avslutar de politikens sommarlov.

Om man nu kan tala om någon riktig sommarvila. Visst, riksdagen har haft sommarstängt. Regeringen har mest bjudit in journalister till olika ”sommarfikor” med ministrar.

Men debatten om FRA, massavlyssningen, sommardog inte som alliansen hade hoppats. Folk är fortfarande skitarga. En opinionsundersökning i Aftonbladet visar att 51 procent av svenskarna är mot FRA-lagen. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar skriver i sin blogg:

”Herregud, kära riksdagskollegor. Hur kan ni rösta för ett förslag ena månaden för att sedan gråta krokodiltårar den andra? Den enda borgare som kan gå ur detta med hedern i behåll i är Camilla Lindberg. Och möjligen Birgitta Ohlsson.”

Fredrik Reinfeldt har hela sommaren sagt att folk inte vet vad de pratar om. Kritiken mot FRA är en enda stor missuppfattning. Nu mjuknar han en aning, åtminstone i ord. I torsdags lovade Reinfeldt att ”lyssna på kritiken”. Regeringen kan tänka sig att ”hålla öppet för förslag som ökar den personliga integriteten”.

Det räcker inte. Kritiken tystnar inte förrän FRA-lagen rivs upp. Så integritetskränkande är den.

Debatten om FRA rör den personliga integriteten. Debatten om homoäktenskap rör den personliga friheten. Även här pressas alliansregeringen i höst.

Alla riksdagspartier utom kristdemokraterna är för homoäktenskap. Men regeringens lagförslag dröjer, av hänsyn till Göran Hägglunds känsliga moralkonservativa själ. Allianskollegorna har hittills varit alldeles för undfallande: ”Så bråttom är det väl inte.”

Jo, precis så bråttom är det. En lag om

homoäktenskap skulle visa att samhället inte diskriminerar på grund av sexualitet. Att vi är lika inför lagen, oavsett hur vi lever och älskar. Det är inte en dag för tidigt.

Samtidigt som regeringen våndas över äktenskap och avlyssning ser det ut att bli en mörk ekonomisk höst.

Konjunkturen viker och arbetslösheten ökar. Människor som alliansregeringen kickat ut ur a-kassan tvingas att ställa sig i kön till socialtjänsten. När kostnaden för socialbidrag ökar, blir det mindre pengar över till saker som skola och vård.

Resultatet av alliansens välfärdsfientliga politik börjar synas på allvar. Människor blir rädda att själva slås ut och motsättningarna i samhället växer. Arbetslösa och sjuka görs till syndabockar, med alliansens goda minne.

Vad svarar socialdemokraterna? Förtroendet för regeringen är lågt. Oppositionen har ett gyllene tillfälle att säga att det finns en annan väg. Hoppet till politiken, att den kan

rädda välfärden, måste komma åter.

Då räcker det inte att socialdemokraterna klagar. Inte heller att de bara kommer med nån höjd ersättningsnivå här och nån bortre parentes där. Sverige behöver en opposition som hellre talar om sin egen styrka än regeringens svaghet.

Följ ämnen i artikeln