Mejla

Eva Franchell

Tvångsgift med en okänd kusin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Magnus Wennman / AFTONBLADET / 4516
14-åriga Mona är en syrisk barnbrud.

Jullovet närmar sig och många skolelever kommer att besöka sina hemländer. Några kommer aldrig att komma tillbaka.

Sima var bara 16 år när hon fördes till Pakistan där hon tvingades gifta sig med en kusin hon inte kände.
Två månader tidigare hade socialtjänsten avfärdat risken för att hon skulle giftas bort.

Värna sitt rykte

I Uppdrag granskning berättar Sima att hon kom till Sverige som fyraåring. Hon fick tidigt lära sig att en kvinna ska värna sitt rykte och hålla sig hemma. Redan i tolv-trettonårsåldern fick hon ta stort ansvar för hushållet, tvätta, städa och ta hand om syskonen. Om hon kom hem för sent från skolan eller träffade en kompis, då fick hon stryk.

Ändå beskrev socialtjänsten familjen som harmonisk.
– De tyckte att vi hade fin kultur, fina kläder och att maten var fin. Jag märkte ingen skillnad av deras besök, konstaterar Sima i Uppdrag granskning.
När hon var fjorton försökte hon ta sitt liv. Hon berättade det för skolsköterskan som kontaktade socialtjänsten som gjorde nya besök, men Sima ansågs vara i goda händer.

När hon var sexton blev hon kär.

– Det enda positiva i mitt liv.

Kontaktade kuratorn

Familjen hotade att döda henne om hon fortsatte att träffa killen. Sima pratade med skolkuratorn och berättade att hon var rädd att familjen skulle ta henne till Pakistan där hon skulle bli bortgift. Kuratorn anmälde till socialtjänsten som kom fram till att det inte fanns något hot mot Sima.
Två månader senare var hon bortgift med en kusin hon inte kände.

Hon lyckades larma en kompis och kom så småningom hem igen. I dag lever hon i Sverige, men menar att hon har betalat ett väldigt högt pris.

Inga barn kan vara gifta

Egentligen gjorde hon allting rätt när hon pratade med skolsköterskan och kuratorn. Det var samhället som inte lyssnade och det är svårt att få hjälp vid äktenskapstvång. Sedan lagen kom har polisen fått in över 200 anmälningar, men bara två har lett till fällande dom.

Regeringen kommer att skärpa lagen ytterligare, men frågan om tvångsäktenskap är komplex, Ett barn kan ha gift sig utomlands och kommer sedan till Sverige. Ett barn kan också ha egna barn, och då måste man ta hänsyn till alla barn. Men en sak måste ändå alltid stå klar.

Inga barn kan betraktas som gifta i Sverige.
Det är bra att regeringen tar fram effektivare verktyg för att förhindra tvångsäktenskap. Det är minst lika viktigt att omgivningen är uppmärksam på flickornas varningssignaler.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM