Årets mästerkock är det nya Sverige

Med matlagning med influenser från många håll vann  Amir Kheirmand juryn.

TV-programmet "Sveriges mästerkock" visar vad som hänt under de senaste decennierna. Om riktigt duktiga amatörkockar ska sållas fram verkar utländsk bakgrund faktiskt vara en fördel.

Det är inte så konstigt. Matvanor är något vi etablerar i unga år. Vad vi gillar att äta är påfallande trögföränderligt. Vi bär med oss ett kulturellt arv från barndomen i våra smaklökar.

Ett matarv från Mellanöstern verkar vara en tillgång. På annat sätt kan man inte förklara att de två tävlande i gårdagens final hade en bakgrund från just denna del av världen.

Gröt och salt sill

Utan att för den skull göra ned den svenska mattraditionen - visst finns ett matarv värt att försvara även här - är Mellanöstern trots allt vår civilisations vagga. När man upp i Norden mest åt gröt och salt sill hade man redan hunnit utveckla ett fantastiskt kök mellan Eufrat och Tigris.

Det som var extra intressant för oss som följde programmet var att de två kvinnorna som kom längst i tävlingen, Ala Abasi och Markiz Talhaoui, ofta knöt an till regioner de har sitt ursprung i; Kurdistan och Marocko.

Segraren Amir Kheirmand däremot blandade friskt en mängd olika internationella influenser. Gärna japanskt.

Bli svensk ett måste

Det kan finnas en massa olika skäl till detta. Men det är svårt att frigöra sig från tanken på att det kan ha påverkats av hur vi förhåller oss till män respektive kvinnor från dessa delar av världen.

Män frän Mellanöstern diskrimineras mer. Det finns vetenskapliga studier som visar hur stort problemet är att ta sig in på arbetsmarknaden om man heter Mohammed. Kvinnor med samma ursprung lyckas lättare. Diskrimineringen är antagligen minst lika stor i andra sammanhang.

Män med namn som klingar av Mellanöstern måste bete sig mer "svenskt" än andra för att accepteras. I denna grupp slår inte rådande helskäggstrender igenom. De får klä sig påfallande svenskt. Om de gör på annat sätt signalerar de att de inte gått all-in kring de svenska normerna. Kanske väljer man till och med bort Mellanösterns matlagning.

Det nya Sverige

"Sveriges mästarkock" berättade något om det nya Sverige. Kontrasten mellan tävlingen och de sunkiga reklaminslagen - som visade ett Sverige där de flesta var blonda och ingen verkade kunna laga mat - var påfallande för alla som följde programmet.

Att programmet dessutom visade att en väletablerad, matintresserad medelklasskille inte alltid ser ut och heter som många tror är möjligtvis ännu viktigare.

Följ ämnen i artikeln