Helst en karl när männen får välja

Kallar det ”moderskapsstraffet”

Män föredrar att kalla andra män på arbetsintervju, visar ny svensk studie.

Vad är det som avgör när vi söker jobb? Spelar det någon roll om den sökande är kvinna eller man?

Någon som undersökt det är doktoranden Anni Erlandsson vid Institutet för social forskning på Stockholms universitet.
– Jag var intresserad av att ta reda på om rekryterarens kön påverkar män och kvinnors chanser att få komma på en intervju, säger hon till Dagens nyheter.
Hon gick grundligt till väga. Fiktiva jobbansökningar skickades in som svar på 1634 riktiga jobbannonser. Kvalifikationerna som efterfrågades hade stor bredd, ansökningarna gällde bland annat butikskassör, dataingenjör, förskollärare och sjuksköterska.

Samma kompetens

I de fiktiva ansökningarna Erlandsson skapade varierade de sökandens kön, som signalerades genom namn, i övrigt var utbildningen och kompetensen densamma. Åldern på jobbsökaren var genomgående 31. Resultatet blev tydligt: manliga rekryterare kallar oftare andra män på en intervju, inom könsbalanserade yrken som gymnasielärare, kock och revisor.
Vi ser det gång på gång, men vi får olika på svar på frågan om varför män väljer män.

Anni Erlandsson skriver att det kan vara så att vissa män helt enkelt gillar att arbeta med andra män, hellre än kvinnor. Det kan också vara så att män gör antaganden om hur produktiva kvinnliga arbetstagare kommer att kunna vara. Ett synsätt som grundar sig på vem som tar mest ansvar för barnen. Det beskrivs som "moderskapsstraffet".

En bister sanning

– Chansen är stor att rekryteraren antar att kvinnorna har barn eller kommer att skaffa barn. Det är i sin tur förknippat med föräldraledighet och att stanna hemma med sjuka barn, säger Anni Erlandsson till DN.
Facken har stort ansvar i att ta fajten mot diskriminering, vid behov finns mängder av utbildningar och information att tillgå. Alla företag måste syna sina rekryteringsprocesser. Ett enkelt grepp är att anonymisera de arbetssökandes namn.

Men på ett sätt skulle man kunna ge de manliga rekryterarna rätt. Många kvinnor drar ett större lass med barnen, och att så sker påverkar synen på alla kvinnor som arbetstagare. Ojämställdhet som föder ojämställdhet.

Därför är det dags att individualisera föräldraförsäkringen, satsa ännu mer på trygg barnomsorg, som både stärker barnets utveckling och avlastar familjen. Ge familjer större möjligheter till flexibilitet.

Det är politik som bekämpar en bister sanning.
Män kommer fortsätta välja bort kvinnor, så länge som samhället inte är jämställt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.