Efterlängtad och rejäl satsning på nya s-jobb

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-25

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går presenterade socialdemokraterna nya jobbsatsningar.

Äntligen!

Ams-resurserna ska omdirigeras och Pär Nuder och Hans Karlsson lovade att det ska ge 3 000 nya platser i Ams-utbildning för ungdomar med långa arbetslöshetstider. 5 000 fler arbetslösa unga ska också få anställningsstöd på 350 kronor per dag redan efter tre månader utan jobb. 8 000 fler funktionshindrade ska rustas med lönebidrag.

Sammanlagt 16 000 fler i jobb och utbildning om det fungerar som regeringen tänkt, det är i sanning välkommet. För trots brinnande högkonjunktur och en rekordhög ökning av sysselsättningen med 121 000 personer på ett år (SCB) går 14 procent eller 95 000 unga arbetslösa.

”Det behövs ingen särskild åtgärd för att skapa jobb. De kommer ändå”, sade Göran Persson på valkampanj i lördags den 19:e augusti.

”Jag trodde nog att analysförmågan på Aftonbladet var något större”, sade han två dagar senare i radions Ekot 21:a augusti, om vår kritik av att det inte fanns några jobbförslag i det socialdemokratiska valmanifestet.

I går, den 24:e augusti kom så de nya jobbåtgärderna och i dag presenterar Mona Sahlin och Thomas Östros en rapport om ”Framtidens jobb”. Strålande.

Självklart är ledarredaktionens analysförmåga inte så god som statsministerns, han som kan förutspå BNP-utvecklingen och arbetslösheten på en halv procentenhet när. På Aftonbladet har vi under mandatperioden ändå sett att jobbinsatserna varit för små och arbetslösheten alldeles för hög.

Det känns fint att kunna gratulera till Göran Perssons senaste analys och partiets nya initiativ – klassisk socialdemokratisk jobbpolitik.

Veckans största självmål är utan konkurrens alliansens turer om fastighetsskatten. Äntligen enades de i somras om slopad fastighetsskatt. Den skulle frysas i ett år och sedan – bort. Rika villaägare jublade. Men så trasslade Fredrik Reinfeldt till det när han skulle förklara hur det skulle betalas.

”Man kan tänka sig att titta på ränteavdragen”, sade han i en ekointervju.

Ramaskri från alliansbröderna. Så blev det i stället reavinstskatten som alliansen enades om att höja.

Om det sade Reinfeldt i Svenska Dagbladet i mars i år: ”En reavinstskatt på 30 procent skulle få närmast konfiskatoriska inslag.”

Jaha, men hur mycket kan den höjas utan att det blir konfiskation? Om det får väljarna inget veta före valet.

Köp inte grisen i säcken.

Sveriges Television har problem med att locka unga tittare. Varför tar inte tv-ledningen då vara på de chanser som ges att vänja en ny generation att knappa in SVT? Jag talar om minst 400Ì´0;000 ungdomar som rider och kör häst.

I Aachen i Tyskland pågår just nu Ryttar-VM. Ett jätteevenemang med mer än 125 deltagande länder som tävlar i hoppning, dressyr, fälttävlan, körning, westernridning, distansritt och voltige. Sverige deltar i alla grenar och har chans på tre, fyra medaljer.

Tävlingarna började i måndags och pågår i två veckor. Fortfarande har SVT inte haft en enda sändning. Hela sommaren har vi matats med ishockey, fotboll, friidrott, simning, golf och ännu mera friidrott. Inget fel i det. Men varför sänder SVT-sporten sin första sändning i morgon? Därefter bara ett par sändningar från fälttävlan och hoppning plus några sammandrag efter klockan 23? Ingen dressyr visas, där Sverige har stor medaljchans.

Ridsporten har en ung publik, mest tjejer som ska gå i skolan och inte sitta uppe och titta på Ryttar-VM klockan 24 på nätterna. Ansvariga på SVT-sporten brukar slå ifrån sig kritik med att hästsport har så låga tittarsiffror. Självklart. Om man nästan aldrig visar något så letar sig tittarna inte dit.

Sporten och SVT:s chef Christina Jutterström, som också brukar hävda företagets jämställdhetsambitioner, sviker ridtjejerna.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln