Thedéens räntehöjning kväver hela Sverige

Rika företag, skuldsatta löntagare och en utfattig välfärd

Riksbankschef Erik Thedéen.

Idag meddelar riksbankschef Erik Thedéen att styrräntan höjs ytterligare. Frågan är om det blir en kvarts eller en halv procentenhet. Om det tycks alla experter vara överens.

Frågar vi istället ifall Thedéen gör rätt är åsikterna mer splittrade. Det är sant att Riksbanken missar sitt mål om två procents inflation med bred marginal. Att de senaste siffrorna talade om en sjunkande inflationstakt betyder ju inte att priserna går ner. Bara att de inte stiger lika hysteriskt fort.

Ekonomernas talar om räntevapnet. Det är vanligt folk som står i skottgluggen, precis som när priserna stiger.

Höjda räntor ska tömma din och min plånbok och bromsa ekonomin. Det är själva avsikten, och det funkar.

Om det stoppar prishöjningarna är en annan sak.

Ekonomiskt tvärstopp

Stora delar av den svenska ekonomin är redan på väg att tvärstanna. De delar som handlar om vår vardag. Tillväxten är negativ. Byggandet befinner sig i fritt fall. Småhusproducenter säger upp personal och handeln med sällanköpsvaror har bromsat in. I januari föll bilförsäljningen med drygt en fjärdedel.

Andra delar av ekonomin ser ut att klara sig bättre.

Lastbilstillverkaren Volvo rapporterade i förra veckan att försäljningen ökar ”i alla affärsområden och i alla regioner”. Vinsten är dessutom historiskt hög.

Delar av exportindustrin tycks dra nytta av den svaga kronan och de försiktiga löneavtalen, samtidigt som prishöjningar skjuts över på kunderna.

Bankerna, som också presenterar sina kvartalssiffror den här veckan, ska vi inte ens tala om. Där är det glada miner när räntorna stiger.

Sverige är i obalans

Den ekonomiska krisen i spåren av Rysslands krig har avslöjat att ekonomin i vårt land befinner sig i obalans. Mycket av den privata konsumtion vi vant oss vid har betalats med lånade pengar och ett uppblåst värde på fastigheter. När vi plötsligt ska börja betala dyra räntor går kalkylen inte ihop.

I välfärden är situationen ännu mer ansträngd. Prishöjningarna som plågar hushållen träffar också äldreboenden, skolor och vårdcentraler. Högre räntor frestar på kommunernas ekonomi.

SKR:s beräkningar visar att det fattas många miljarder redan de kommande åren.

Sveriges grundläggande problem är att samtidigt som företagen blivit rika har vi fått skuldsatta löntagare och en utfattig välfärd.

Dagens räntehöjning kommer att göra både Sverige och svenskarna ännu fattigare.


Enligt alla tips höjer Riksbanken styrräntan idag. Det kommer att göra bolånen dyrare och bromsa investeringar i byggandet, men kan högre räntor också stoppa prisökningarna? Och är det i så fall ett pris som är värt att betala?

I chatten diskuterar Ingvar Persson inflation och ränta med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • 26 april 2023

    Den här inflationen beror, som jag ser det, på ett krig och inte en överhettad ekonomi. Riksbanken tänker fel.

    Björn Adelly
  • Ingvar Persson
    26 april 2023

    Klockan har passerat halv. Jag vill passa på att tacka för alla intressanta inlägg. Dessvärre har jag bara kunnat publicera en bråkdel. Det sista ordet går i alla fall till Björn.

  • 26 april 2023

    Hur kan dessa välutbildade ekonomer vara så otroligt okunniga och ovetande om konsekvenserna av sina beslut? Är de utrustade med universums största skygglappar och värsta mållåsning? Om de som bär upp ekonomin, konsumenterna, inte har råd att hålla upp ekonomin pga ett alldeles för högt räntetryck faller allt. ALLT! Minskat utrymme hos konsumenterna ger ringar på vattnet som skapar en tsunami. Höjd ränta sänker inte inflationen när den skapar arbetslöshet. Stimulera istället marknaden, framförallt exporten och den inhemska livsmedelsproduktionen. Skattefritt drivmedel för bönder.

    Tänk om, tänk rätt!

    Hej Tänk om.

    Det värsta är kanske att det nog inte finns några riktigt enkla lösningar. Och när det gäller exportindustrin går ju den, än så länge, riktigt bra.

    Vill man sänka inflationen långsiktigt måste man nog öka utbudet. Utbudet av energi från till exempel sol och vind. Utbudet av arbete genom mer kompetensutveckling och annan utbildning. Och så vidare.

    Men allt det där tar ju tid, och det kräver politisk vilja. Den saknar jag.

    Ingvar Persson
  • 26 april 2023

    Biter räntehöjningar verkligen på inflation som inte främst drivs av konsumtion? Mat, bränsle och energi kommer vi alltid behöva. Vi spenderar ju lika mycket pengar, eller mer, för sparandet ökar väl knappast när man får det tajt ekonomiskt… snarare krymper väl sparandet. Men finns det något alternativ för att bekämpa inflationen om inte ”räntevapnet” funkar?

    Undrande

    Hej Undrande.

    Du ställer frågor som nog hela världen undrar över. Jag tänker inte ge mig in på att ge ett svar, men det är klart att höjda svenska räntor knappast pressar tillbaka priset på råolja, eller löser energikrisen i Europa.

    Frågar du mig skulle jag säga att fördelningspolitik blir viktigare än någonsin i en sådan här situation. Det finns antagligen grupper som skulle kunna betala mer skatt. Men det finns större grupper som skulle behöva mer stöd. Och på sikt kan vi ju ändå hoppas att kriget ska ta slut och Europa ska lyckas göra sig mindre beroende av auktoritära regimer som den ryska.

    Ingvar Persson
  • 26 april 2023

    Hej och detta började 11 september 2022???

    Crister Svensson

    Hej Crister.

    Absolut inte.

    Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln