Malmer Stenergard är 20 år efter sin tid

Idén om språktest är bara en politisk signal

Sverigedemokraternas Henrik Vinge tittar över axeln på migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Det har gått ett år sedan den dåvarande migrationsministern Anders Ygeman tillsatte utredningen om språktest för den som söker permanent uppehållstillstånd. Kanske hade den begynnande valfebern redan gett honom en smula yrsel.

Vår nuvarande migrationsminister, Maria Malmer Stenergard, var dock missnöjd. Inte med idén som sådan utan med att inte testerna kunde starta bums.

Viktig symbol

Få saker har en lika stor symbolladdning i svensk politik som språktester. Redan Lars Leijonborg byggde en gång sin självbild som ”lejonkungen” på det kravet. I dag ropar sverigedemokrater ”språktest” runt om i kommuner och regioner så snart de får ordet.

Vi får alltså förmoda att Malmer Stenergard kände sig nöjd när hon för en tid sedan kunde ta emot utredningen ”Kunskapskrav för permanent uppehållstillstånd”. Där föreslås att alla som vill få rätt slå sig ner fast i Sverige ska klara ett språkkrav.

– Principiellt oerhört viktigt, utbrast hon i alla fall när hon fick syn på radions mikrofon.

Med vändande post

Utredningen gick på remiss samma dag som den kom till departementet. Synpunkter ska vara inne i september.

Att ministern kände frustration över att det tar år att få fram ett test som ger rättssäkerhet får hon lära sig att leva med.

Värre är att hela idén med språktester borde vara passé. Inte ens om man delar oron över flyktingar eller segregationen lär det få någon större effekt. Den som söker skydd i Sverige får nämligen sedan 2021 ändå bara tillfälliga uppehållstillstånd.

Redan stora krav

Kraven för att så småningom kunna får rätten att permanent stanna kvar i landet är redan innan språktesterna finns på plats stora.

Som till exempel kollegorna på Svenska Dagbladets ledarsida redan konstaterat lär de nya testerna till stor del bli en huvudvärk för olika experter som industri och forskning vill locka hit.

Effekterna av tester på integrationen är tveksamma. Det konstaterar redan regeringens utredare.

Klassisk hundvissla

Det vi har att göra med är politiska signaler. En klassisk hundvissla som först Anders Ygeman och sedan Maria Malmer Stenergard blåser i.

Problemet är att den inte bara kan höras av en invandringstrött opinion eller människor på flykt undan våld och förföljelse. Den kommer också att höras av människor som det svenska samhället akut behöver. Språktesterna riskerar att bli ytterligare ett hinder för företag som behöver rekrytera specialister, eller för välfärden som behöver kompetens.

Ett högt pris för ett slag i luften. Om Maria Malmer Stenergard drömmer om att bli en ny lejonkung kan vi berätta att hon är 20 år för sen.


Kommer förslaget om språktest för den som ansöker om permanent uppehållstillstånd att underlätta integrationen? Eller är det bara en politisk signal som i praktiken försvårar för arbetsgivare att rekrytera kompetens?

I chatten diskuterar Ingvar Persson språktester med läsarna

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    19 juni 2023

    Klockan går fort och närmar sig hal. Det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som bidragit med synpunkter och frågor.

  • 19 juni 2023

    Hej Ingvar

    Tycker nog det är ganska självklart

    att man ska kunna svenska om man ska arbeta i Sverige. Om man

    på AB vurmar för det motsatta undrar jag hur många journalister ni

    har har anställda som inte kan svenska. Om så inte är fallet undrar

    jag vilka yrkesgrupper du anser att

    det inte spelar nån roll

    Björn

    hagblombjorn

    Hej Björn.

    Jag tror som sagt att svenska är viktigt i det svenska samhället. Huruvida det är viktigt på en viss arbetsplats antar jag är upp till arbetsgivaren.

    På en tidning är språket självklart grundbulten, men i en internationell koncern som Schibsted talas det en massa språk. Det är till exempel bra att begripa norska om man ska förstå vad koncernledningen säger.

    Ingvar Persson
  • 19 juni 2023

    För många högkvalificerade som flyttar hit tillfälligt, men blir intresserade av att stanna, så är det nog snarare en förutsättning att man kan få permanent uppehållstillstånd innan det är intressant att lära sig svenska ordentligt.

    Mathias K

    Hej Mathias.

    Så är det nog, och faktum är ju att det kan vara likadant för den som söker skydd. Ett problem med de tillfälliga uppehållstillstånden är just att drivkrafterna för att integreras och till exempel lära sig språk blir svagare. Men det är en annan diskussion.

    Ingvar Persson
  • 19 juni 2023

    Replik

    Jag argumenterar inte för språktest er mitt inlägg är mer ett konstaterande att vi behöver umgås med varandra för att använda språket.

    lars-erik

    På den punkte är vi helt överens.

    Ingvar Persson
  • 19 juni 2023

    Jag tycker att det är väldigt bra med språktest. Om du ska/ vill bli medborgare i ett land måste du åtminstone kunna språket som är A och O för integration. När arbetsgivare rekrytera är det fråga om arbetstillstånd inte medborgarskap. Det måste man kunna skilja åt.

    Ari2023

    Hej Ari.

    Här är det tydligen lite förvirring. När det gäller medborgarskap är ett språkkrav på gång. Det vi talar om nu är ett permanent uppehållstillstånd, och ett uppehållstillstånd behöver även den som rekryterats till ett speciellt jobb.

    Ingvar Persson