SD-flirt ska stoppa arbetsinvandring

Människorna som drabbas är osynliga

Uppdaterad 2020-02-11 | Publicerad 2020-02-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jag vet inte vad jag ska tänka när jag hör otåliga Moderater och Kristdemokrater kräva strängare regler för arbetskraftinvandringen.
Triumf? Lättnad? Eller bara en uppgivenhet över tillvarons ironi?

"Vad var det jag sa" är det tröttaste argument man kan ha. Jag skulle helst undvika att säga just det. I det här fallet är det dock svårt.

Att kräva lika lön för lika arbete oavsett vilket land du kommer ifrån har aldrig varit främlingsfientligt. Inte insikten om att lönedumpning till sist drabbar alla heller.

Hur många texter om hur människor utnyttjas som vi har skrivit har jag ingen aning om. Men jag vet att jag i snart tjugo år försökt lyfta hur byggnadsarbetare, skogsarbetare, bärplockare, restaurangpersonal och städare tvingas jobba under ovärdiga villkor.

Leijonborg pratade om språktest och tuffare tag

Jag vet också att jag försökt ställa frågor om precis det till de liberala politiker som inte tycks ha sett problemet. Som den dåvarande folkpartiledaren Lars Leijonborg i valrörelsen 2002. Då diskuterades hur företag använde utländska arbetare för att dumpa priserna i byggbranschen.

Leijonborg pratade om språktest och tuffare tag, men anklagade ändå fackföreningsrörelsen för både protektionism och främlingsfientlighet.
Så där har det varit många gånger. Borgerliga politiker, ledarskribenter och personer på tankesmedjor har varit snabba att peka på facket och ropa om brist på solidaritet.

Under debatten om konflikten på skolbygget i Vaxholm rådde det nästa lynchstämning

Under debatten om konflikten på skolbygget i Vaxholm, det som blev Lavalfallet, rådde det nästa lynchstämning i den svenska offentligheten.

Den dåvarande folkpartisten Carl B Hamilton gick till exempel fullständigt i taket när jag vid något tillfälle citerade en LO-ekonom som varnade för att ge människor rationella skäl att misstro främlingar.

De argument som framför allt fackföreningsrörelsen har mött när man krävt bättre kontroll och tydligare regler har som sagt haft ett tema. Protektionism och främlingsfientlighet.

Det var naturligtvis inte sant.

Den svarta ironin är att nu när Moderater och Kristdemokrater plötsligt vill ha tuffare tag mot låglöneimport av arbetskraft sker det inte därför att man nyktrat till. Det sker inte för att man insett det ovärdiga i att människor tvingas bo på sin arbetsplats eller luras på sin lön.

Nej nu handlar det faktiskt om främlingsfientlighet, eller i vart fall om att försöka fånga en främlingsfientlig opinion. Människorna som drabbas är lika frånvarande som alltid.

Om reglerna för arbetskraftsinvandring kan stramas upp är det utmärkt. Skulle kontrollerna av fusket skärpas vore det ändå bättre. Men ni får ursäkta mig om jag har svårt att lita på borgerliga politiker som plötsligt påstår att de sett ljuset.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.