Vi måste prata våldtäktskultur

Att 13 våldtäktsärenden läggs ner varje dag väcker rättmätig vrede mot myndigheterna. Svenska Dagbladet avslöjade i helgen att anmälningar om våldtäkter och våldtäktsförsök har ökat med 16 procent under årets fem första månader. Samtidigt prioriterar polisen att utreda enklare ärenden för att förbättra statistiken.

Det skadar förtroendet för rättsväsendet.

Samtycke

Sedan flera år diskuteras skärpt lagstiftning kring sexuella övergrepp. En parlamentarisk utredning presenterade i höstas ett förslag om krav på samtycke för sex. Den nya lagen ska börja gälla från 1 juli 2018.

Tanken med lagen är att förskjuta fokus från offret till förövaren. Hur har han, för det är oftast en han, försäkrat sig om att båda vill?

Även oaktsamhet kriminaliseras. Ingen ska kunna säga "jag visste inte att hon inte ville ha sex".

Våldtäktskultur

Förhoppningsvis kan en samtyckeslag förändra det som brukar kallas "våldtäktskultur" - den ständiga rädsla kvinnor tvingas bära på om risken att bli våldtagen.

En rädsla som begränsar kvinnors liv på ett mycket påtagligt sätt.
Våldtäktskultur handlar på djupet om hur samhället ser på manlig och kvinnlig sexualitet, på vem som ska vara aktiv respektive passiv och var gränserna går för ett acceptabelt beteende.

Måste utredas också

En samtyckeslag kommer att ställa mycket av den invanda juridiken på huvudet men det viktigaste är förhoppningsvis att den kan ändra normerna i samhället.
Man kan jämföra med det svenska förbudet mot barnaga 1979, först i världen.

Det var hett diskuterat när det infördes men i dag skulle en återgång vara otänkbar. Och över 40 andra länder har gått i Sveriges fotspår.

Det är bra att politikerna ändrar lagen. Men om den ska få effekt så måste polisen också börja utreda de anmälningar som görs.

Dags att inse din roll i
våldtäktskulturen
Inte kvinnans skam – men allas våra
normer

Följ ämnen i artikeln