Elbolagen slåss för sina vinster

Monopol för privata företag drabbar konsumenterna

Mitt under brinnande valrörelse berättade energiminister Ibrahim Baylan att regeringen tänkte skärpa reglerna för de nätavgifter alla hushåll tvingas betala för att få sin el från och med 2020. Det var ett väldigt välkommet besked.

Nu tänker elbolagen vända sig till EU för att skjuta sönder de nya reglerna.
Den elräkning vi betalar består av två delar. Priset för den ena delen, avgiften för den el vi förbrukar, kan vi själva påverka.

Priset för den andra delen, elnätsavgiften, kan vi däremot inte göra mycket åt. Det lokala elnätet är ett monopol och bolagen som äger näten har ensamrätt inom sitt område. Som alltid när vinstdrivande företag har monopol tenderar det att driva upp priserna.

Tre bolag äger mest

Större delen av de regionala elnäten ägs i dag av tre stora företag, Eon, Vattenfall och Ellevio. De har drivit flera framgångsrika domstolsprocesser mot myndigheten Energimarknadsinspektionen, och resultatet har blivigt höjda priser för enskilda konsumenter.

Bolagen hävdar att pengarna behövs för modernisering av systemet. Myndigheten pekar på hur avkastningen ökat.

Baylans förslag från i höstas handlade om att sätta ett tak för hur mycket elbolagen ska få debitera sina kunder. Summan ska förstås täcka investeringar, drift och en rimlig - men begränsad - avkastning. Ändå skulle det enligt regeringens beräkningar kunna innebära avgiftssänkningar på upp till 20 procent.

Vill höja priserna

Det tänker alltså inte bolagen acceptera. Energiföretagen, som representerar nätbolagen, tänker vända sig till EU-kommissionen för att försvara sin rätt att höja priserna. Det berättade bolagets chefsjurist tidigare i veckan för SVT.

Det är möjligt att han till sist får rätt.

I så fall illustrerar det bara varför viktiga samhällsfunktioner som eldistributionen inte ska överlåtas på privata företag som sätter vinsten framför kundernas rätt till rimliga avgifter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.