Halvera inte problemet slakta den heliga kon

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förmögenhetsskatten ska halveras, enligt samstämmigt skvaller från Egendomsskattekommittén. Det betyder inte att problemen halveras.

Förmögenhetsskatt vore en utomordentligt bra skatt om den gick att tillämpa rättvist på alla sorters förmögenheter och om den träffade dem som verkligen är mest förmögna.

Så är det inte. De rikaste slipper och skatten betalas i huvudsak av relativt vanliga aktieägare och villaägare i storstads- och tillväxtområden, cirka 300 000 personer. En halvering av förmögenhetsskatten halverar visserligen antalet som betalar men fortfarande slipper de rikaste.

Förmögenhetsskatten är principvidrig och djupt orättvis. Stora förmögenhetsmassor är undantagna från skatten, jord- och skogsegendomar, konst, smycken, annat okontrollerbart. Dessutom är stenrika huvudägare till familjeföretag som till exempel H & M:s Stefan Persson undantagna för att de inte ska ta sitt företag och flytta utomlands – och det undantaget ska bestå.

Alla andra med verkligt stora förmögenheter och inkomster kan manipulera och planera bort förmögenhetsskatten så att de betalar noll kronor, som till exempel Svenskt näringslivs ordförande Sören Gyll.

Skatten har stora gränsdragningsproblem och är tillväxthämmande, människor sätter sina pengar i utlandet i stället för att investera dem i Sverige. Många politiker, också socialdemokrater, har kallat den pervers. Den borde avskaffas. Egendomsskatteutredningen kan, vill och vågar inte, men regeringen kan.

I tillväxtsamtalen som pågår med fack och arbetsgivare är slopad förmögenhetsskatt en hjärtefråga för näringslivet men knappast för de fackliga organisationerna. De ser begripligt nog hellre skattesänkningar på arbete än på förmögenheter.

Poängen med att slopa arvs-, gåvo- och förmögenhetsskatt nu är att näringslivet för första gången sagt okej till att finansiera skattesänkningen med andra skattehöjningar. Ett gyllene tillfälle alltså.

Svenskt näringsliv har föreslagit höjda reella bolagsskatter för storföretagen, vissa avdrag slopas. Utredningen vill finansiera sin halvering av förmögenhetsskatten genom att höja avkastningsskatten på pensionssparande från 15 till 17 procent och reavinstskatten på försäljning av villor och bostadsrätter från 20 till 24 procent. Det är rimliga skattehöjningar om förmögenhetsskatten slopas. Ska pensionsspararna betala kan också aktieklipparna betala genom höjd aktieutdelningsskatt till exempel.

Sverige behöver sunda och stabila skattebaser som uppfattas som rimliga och rättvisa. Dit hör inte förmögenhetsskatten även om namnet förleder tanken.

Förmögenhetsskatten är ideologiskt laddad, historiskt en klassfråga. I dag har verkligheten sprungit förbi retoriken.

I början av mars ska regeringen ge sitt bud i tillväxtsamtalen till parterna. Den har två alternativ: inför en rättvis förmögenhetsskatt lika för alla personer och förmögenhetsslag. Eller slakta den heliga kon, höj några mer rättvisa och stabila kapitalskatter och sänk skatten på arbete.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln