Korkat att jubla över licensbeslut

Gränsen mellan en dator och en TV är allt svårare att dra.

I morse slog högsta förvaltningsdomstolen fast att en dator med en internetuppkoppling inte är någon tv. Det jublades från många håll - från kritiker till TV-licenssystemet, av de som inte gillar public service och från de som helt enkelt bara vill slippa att betala den årliga avgiften på 2 076 kronor.

Domstolens beslut sätter ljuset på hur public service långsiktigt ska kunna finansieras.

Vi är inne i ett snabbt teknikskifte. Allt fler följer media genom sina datorer och mobiler. SVT har framgångsrikt anpassat sig till denna utveckling. Deras hemsida är - efter Aftonbladet - den mest besökta på webben. Allt fler följer deras programutbud genom SVT Play.

Snabbt teknikskifte

Gränsen mellan vad som är en tv och vad som är en datorskärm har luckrats upp allt mer. Allt fler har skärmar hemma som kan användas till både TV, att se produktioner som tankas hem via bredband och kopplas ihop med datorn.

I den här snabba utvecklingen har public service fått en allt viktigare roll. Många tidningar är hårt ekonomiskt pressade och har svårt att ta betalt för den journalistik de producerar.

De reklamfinansierade tv-kanalerna drar ned på nyheter och samhällsbevakning. TV4 har till exempel lagt ned samtliga sina lokalredaktioner.

Public service har i rask takt fått en allt viktigare roll. Att de har en finansiering som garanterar dem oberoende från politiska påtryckningar och tillräckliga resurser för att fylla denna uppgift har blivit allt viktigare.

Utarmning av resurser

TV-licensens storlek har inte ökat sedan 2009 vilket sakta urholkar resurserna på grund av att kostnaderna för till exempel löner inte behagar ligga still.

Beslutet från förvaltningsdomstolen riskerar ytterligare att undergräva deras finansiering. Inom kort kan allt fler komma följa SVT:s produktioner på ett sätt som inte, enligt domstolen, kräver att man behöver betala någon licens.

Frågan om hur public service-kanalerna ska finansieras långsiktigt för att garantera oberoende och tillräckliga resurser är en viktig fråga. En skattefinansiering av verksamheten riskerar båda delarna. Och att ge Anders Borg makten över public service-budgeten tycker nog ingen vore bra, innerst inne.

Om SVT och Sveriges Radios verksamhet i budget efter budget ska vägas mot satsningar på järnvägsunderhåll, skattesänkningar eller skolsatsningar riskerar Sverige få en både utarmad och undergiven media. Det är det sista Sverige behöver.

Följ ämnen i artikeln