Nätläkarnas vinstjakt drabbar de sjukaste

Kostnaderna tränger undan annan vård

På torsdag ska Sveriges kommuner och landstings sjukvårdsdelegation diskutera ersättningen till de så kallade nätläkarföretagen. Eventuellt kommer ersättningen att sänkas från 650 till 450 kronor. Jämfört med de över två tusen kronor per besök som till exempel landstinget i Jönköping debiterade fram till 2017 är det en rätt stor försämring av nätläkarföretagens affärsvillkor.

Naturligtvis har det skapat reaktioner. I Svenska Dagbladet kräver i dag nationalekonomen Mårten Blixt att alla "sitter still i båten" och avvaktar den statliga utredning som pågår. Annars riskerar vi, skriver Blixt, att "dra undan mattan för samtliga nationella nätläkartjänster".

Det är möjligt att han har rätt. Frågan är om det nödvändigtvis behöver vara så illa.

Svårt att träffa en läkare

Svensk sjukvård har problem med tillgängligheten. Många sjuka upplever att det är svårt att få träffa en läkare. Naturligtvis måste digitala tjänster vara en del av lösningen. Det är dessutom rimligt att de nya tjänsterna på ett eller annat sätt samordnas mellan landstingen. En del av poängen med kommunikationsteknologi är ju just att den är oberoende av avstånd.

Samtidigt vet vi att efterfrågan på vård kan vara nästan obegränsad. Det beror inte på pjosk eller allmän ängslighet, bara på vårt behov av trygghet när det gäller vår hälsa. Är sjukvården tillgänglig kommer vi att använda den.

Riktigt giftig blandning

När det förenas med fri etableringsrätt och ett privat vinstintresse finns risken för en riktigt giftig cocktail. Vi har sett det tidigare, när privata vårdbolag väljer bort stadsdelar med "olönsamma" patienter. Å ena sidan har vi privata företag som jagar kunder. Å den andra patienter som vant sig vid att ha vid att ha sin doktor "at your fingertips", som Bill Gates brukade säga. Tillsammans kan det helt enkelt bli orimligt dyrt. Och kostnaderna kommer att tränga undan annan vård, sannolikt för människor som behöver den bättre.

Nätläkare kan lätt bli en bekvämlighet för den som då och då känner sig lite småkrasslig eller snabbt vill ha ett recept. Samtidigt behöver äldre, multisjuka och andra fortfarande tillgång till en riktig vårdcentral i närheten.

Grundproblemet med nätläkarföretagen är inte att de finns på nätet. Kanske inte ens att de har haft orealistiska ersättningsnivåer. Det grundläggande problemet är att de är privata företag som fått fri tillgång till skattepengar som i första hand borde användas för att vårda de sjukaste och sköraste.