Moderat vårdpolitik brutal mot de svaga

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Varför ska en distriktsläkare ägna en halvtimma åt en vithårig kvinna, som börjar bli dement och har svårt att förstå vad doktorn säger? På samma tid går det klämma in tre snuviga medelålders män och få in tre gånger mer pengar till vårdcentralen.

Ja, varför?

Av medmänsklighet, kan man tycka. För att omsorgen om den äldre kvinnan är bra kvalitet i vården, skulle sjukvårdspolitikerna kunna säga.

”I framtiden ska moderat sjukvårdspolitik i högre grad handla om kvalitet och den vardag som patienterna upplever”, skrev landstingsrådet Filippa Reinfeldt nyligen på DN Debatt.

Ändå är hennes politik i Stockholms läns landsting så brutal mot dem som redan är svaga.

Vårdval Stockholm, som infördes vid årsskiftet, ger samma peng till mottagningarna oavsett patienter. Ett läkarbesök är ett läkarbesök, punkt slut.

Därför lönar det sig inte att lägga en halvtimma på en gammal kvinna, inte att behandla en trasig rygg och en sargad själ på samma gång, inte att ha kuratorer anställda som kan avlasta läkarna och göra tillvaron lättare för patienter som behöver någon att prata med.

Primärvården har redan skurits ned inför reformen. Svenska Dagbladet berättade i går att 90 personer slutat. De flesta jobbade i socialt utsatta områden, där vårdcentralerna inte längre får extra pengar. Närakuten i Fittja får till exempel 30 procent lägre ersättning från landstinget.

Moderaterna försvarar sig med att privata företag kommer att öppna nya mottagningar. Svenska Dagbladets genomgång visar var de hamnar.

Nästan hälften av de mottagningar som ska starta under 2008 ligger i Stockholms innerstad. Den som bor på Kungsholmen får sex nya platser att söka vård på, den som lever i jättekommunen Botkyrka en enda.

Siffrorna är iskalla. Bakom statistiken döljer sig människor som inte har så lätt att göra sig hörda i samhällsdebatten.

Gamla människor som jobbat hårt större delen av sina liv och som förtjänar ett mänskligt bemötande. Flyktingar med smärtsamma minnen som har ont både i kroppen och i själen. De organiserar sällan demonstrationer utanför landstingshuset och befolkar inte så många tv-soffor.

Vårdval Stockholm innebär en gigantisk omflyttning av skattepengar, från de fattigare södra delarna av Stockholm till den rikare innerstaden och till kommuner som Danderyd och Täby. Reformen är hårdför klasspolitik, långt

i från den mjuka bild moderaterna målade inför det senaste valet.

Nu vill Fredrik Reinfeldt göra vården till en stor fråga i 2010 års valrörelse. Det kommer den säkert att bli, med den orättfärdiga politik som hans partikamrater bedriver i Stockholm.

Följ ämnen i artikeln