Mejla

Ingvar Persson

Nu hänger det på dig Magdalena Andersson

Välfärdssatsningar kan bromsa krisen

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYR≈N

Till det yttre var det mesta sig likt när statsråden i går samlades på trappan till Harpsund för det traditionella klasskortet inför årets budgetöverläggning och kräftskiva. Stefan Löfven leder fortfarande en regering av socialdemokrater och miljöpartister och - lika viktigt - finansministern heter fortfarande Magdalena Andersson.

Bortom Harpsunds grindar är det dock en del som har hänt sedan förra året. I år ska Magdalena Andersson inte förhandla med Vänsterpartiet, utan med Centern och Liberalerna. Hon ska också leverera januariavtalets löften.

Som om inte det vore nog, årets budgetarbete sker efter ett år när den svenska staten har misshandlats. Servettbudgeten som Moderaterna och Kristdemokraterna förra hösten drev igenom med Sverigedemokraternas hjälp innebar inte bara att massor av reformutrymme slösades bort på skattesänkningar. Den har skapat kaos på flera myndigheter, inte minst Arbetsförmedlingen.

Problemen tonar upp sig

Verklighetens ekonomiska problem har också tonat upp sig det senaste året.
Magdalena Andersson ville inte tala om en hotande kris när hon i går träffade journalisterna som samlats på Harpsund. Däremot säger finansministern att ekonomin är på väg att mattas av. Det är hon inte ensam om.

Arbetslöshetssiffrorna som kom från SCB i går visar att andelen arbetslösa ökat med nästan en procent sedan förra sommaren. Ett index för exportchefernas framtidsplaner har slagit om från optimism till pessimism trots den rekordlåga kronan och från allt fler kommuner kommer rapporter om att ekonomin inte går ihop, för att bara ta några exempel från gårdagens nyhetsflod.

En orolig värld

Dessutom befinner vi oss i en värld där brexit, handelskrig eller en konflikt i Mellanöstern kan kasta in världsekonomin i en allvarlig kris. Och i ett land där räntan är rekordlåg och ingen tror att det kommer att förändras på länge.
Magdalena Andersson kan inte räkna med eldunderstöd från Stefan Ingves på riksbanken.

Det är nu finansministerns ansvar att förhindra den ekonomiska avmattningen från att övergår i en kris. Resurserna finns. De svenska statsfinanserna är urstarka, och att låna pengar för nödvändiga investeringar i till exempel infrastruktur är i praktiken gratis. Behoven finns också.

I går fick regeringen ta emot ett nödrop från landets undersköterskor. Det är ett exempel på vilka tillskott kommunerna och välfärden skulle behöva.
Att svara på de behoven skulle inte bara vara bra för ekonomin. Det skulle dessutom vara bra politik.

Det borde vara starka argument i förhandlingarna med Centern och Liberalerna.

avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM