Spanien vill ge EU folklig legitimitet

I dag tar den spanske premiärministern José Luis Rodriguez Zapatero emot två av EU-historiens ledande gestalter. Jacques Delors och Felipe González kommer på besök i Moncloa, det restaurerade 1600-talspalatset som numera är den spanske regeringschefens mäktiga residens. De tre socialisterna ska pröva framtiden för EU:s ekonomi. Delors vill att fackföreningsrörelsen ska få betydligt större inflytande för att något kunna balansera det allt mäktigare kapitalet och för att kunna ge unionen en folklig legitimitet.

En självklarhet kan det tyckas i ett EU med 22,5 miljoner arbetslösa. I motsats till det bleka, socialt ignoranta svenska ordförandeskapet kommer Spanien under sitt halvår som EU-ordförande att kräva förstärkta sociala rättigheter och försvara modellen med kollektivavtal.

Redan i februari samlar det spanska ordförandeskapet till toppmöte om arbetslöshetskrisen. EU ska pröva att bygga en ny, långsiktig Lissabon-agenda för uthållig tillväxt. Den gamla progressiva modellen begravdes av EU-högern.

Felipe González, under 14 år Spaniens premiärminister, är en av dem som fått uppdraget att förbereda EU:s nya ekonomiska och sociala strategi. Med lätt nostalgi påminner jag mig hur Felipe (han kallas aldrig annat i sitt hemland) under oändliga samtal påverkade Ingvar Carlsson att söka svenskt EU-medlemskap. I enfaldig historieskrivning beskrivs annars medlemsansökan som en fotnot i ett ekonomiskt krisprogram.

Det finns också en svart jämförelse mellan Felipes regeringstid och Zapateros. Arbetslösheten mättes periodvis till samma svindlande siffror som i dag, cirka 20 procent. Orsaken var delvis den samma: en hårt uppumpad fastighetsbubbla som sprängdes till ekonomiskt elände. Tomt spöklika städer står som symboler, utslagna arbetare, mest invandrare, är de sociala offren. Zapatero måste, också av inrikespolitiska skäl, finna utvägar ur den djupa europeiska krisen.

Zapateros socialistparti, PSOE, sjunker i alla opinionsmätningar, i gynnsamma fall med en halv procentenhet, i de dystraste prognoser med fem procent. Nästa val dröjer och högeroppositionen PP är insnärjt i svåra korruptionsaffärer.

Zapatero att söker hjälp från rätt personer. Delors är EU:s ende kommissionsordförande av verklig betydelse och Felipe González kunde vinna val, också under usla omständigheter.

Följ ämnen i artikeln