Lagar och kanoner räcker inte mot IS

Att jihadisterna förlorar på slagfältet betyder inte per automatik att deras idéer förlorar sin tjusning

Publicerad 2019-03-01

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sommaren 2017 återtog Iraks militär och lokala miliser kontrollen över IS-fästet Mosul.

I augusti blir det förbjudet att delta i eller ha samröre med terrororganisationer. Den som ansluter sig till eller hjälper terrororganisationer som kurdiska PKK eller palestinska Hamas ska kunna dömas till max sex års fängelse.

Lagstiftningen tolkas som en något senfärdig reaktion på att svenskar rest till Syrien och Irak för att delta i terrorsekten Islamiska statens blodiga försök att upprätta en egen stat. Enligt Säkerhetspolisen har cirka 300 svenska medborgare rest sedan 2012. Hälften har återvänt. Ett femtiotal är döda. Hundra stycken är kvar i Mellanöstern.

Lagar av den här typen finns i flera europeiska länder sedan ett par år. I Norge har ett tiotal jihadister dömts och i belgiska terrorrättegångar är den vanligaste brottsrubriceringen samröre med terroristgrupp.

Inte en meningslös lag

Men eftersom Islamiska statens sista fäste – Baghouz i Syrien – snart faller och rättsstater som Sverige inte har retroaktiv lagstiftning så räknar många med att de flesta IS-svenskar kommer att gå fria. Människor som gjort sig skyldiga till mord, tortyr och våldtäkt kommer förstås att dömas, om det går att bevisa.

Ändå är den nya lagen inte meningslös.

Även om IS beskrivs som militärt besegrade uppträder man snarare som gerillagrupp i dag. Nyligen har man lyckats utföra självmordsattacker i Syriens kurdkontrollerade delar och många IS-krigare som är kvar i Mellanöstern har hunnit ansluta sig till andra grupper. De allra flesta IS-attackerna sker i dag i länder som Filippinerna, Kamerun, Nigeria och Libyen.

I Göteborg – som är den största svenska producenten av IS-resenärer – får kommunen fortfarande mängder av samtal från personer som känner oro över att unga människor radikaliseras. Att IS förlorar på slagfältet betyder inte per automatik att deras idéer förlorar sin tjusning.

Måste mobilisera

Det har varit viktigt att militärt beröva IS det territorium de kontrollerat och som gjort det möjligt för dem att träna och exportera terrorister. Det har varit viktigt att med lagar omöjliggöra terrorresor och -finansiering. Men lika viktigt är det att förhindra att jihadisternas föreställningsvärld får utrymme här hemma. Erfarenheter visar hur viktigt det är att mobilisera alla goda krafter – medborgare, myndigheter, samfund, föreningsliv – i den kampen.

Där har Sverige fortfarande en hel del att göra.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.