Kvinnor ska ha råd att dumpa sina män

För dyrt med en egen etta – tvingas stanna

Vad är det tydligaste tecknet på ett ojämställt samhälle? Att du inte är fri att gå. Inte är fri att välja ditt eget liv. Det låter som 1800-tal, men är kvinnors verklighet idag.

I veckan publicerade Mitt i Stockholm en granskning som visar att kvinnor i Stockholm inte har råd att skiljas. Kvinnors genomsnittslön räcker inte för att köpa en etta någonstans i huvudstaden, visar kartläggningen.

Kvinnors utsatta situation i Stockholm påverkas av en extrem bostadssituation, där det inte går att få en billig lägenhet. Det är resultatet av en bostadspolitik som gynnat de som har mest. Alliansens vinst i kommunalvalet markerade ett skifte i staden 2007–2014. Under åtta år hann stadens allmännyttiga bostadsbolag sälja nära 26 000 lägenheter till bostadsrättsföreningar för ombildning till bostadsrätter. Andelen lägenheter som hyrs ut av allmännyttan krympte drastiskt. Sedan dess har Stockholm inte kommit ikapp.

Det handlar om kvinnors ekonomi

Men det här är självklart inte bara ett Stockholmsproblem och det handlar inte bara om priser på bostäder. Det handlar om kvinnors ekonomi i det större perspektivet, i hela landet. Var femte kvinna har inte råd att separera, enligt en undersökning som Danske Bank låtit genomföra. För 37 procent av kvinnorna är ekonomin ett stort hinder för att separera. Det är mer än dubbelt så många som bland männen.

Politik gör skillnad ända in i hemmen, och särskilt en fråga är fullkomligt avgörande. Män och kvinnor tjänar ungefär lika mycket fram till att första barnet kommer. Där börjar klyftan växa. Gamla könsroller hänger sig kvar och påverkar vem som gör vad och vem som tar mest ansvar i hemmet. Kvinnor som fått barn jobbar mer deltid än män, och tar betydligt större del av föräldraledighet och vab. Trots att kvinnor i genomsnitt har längre utbildning än män tjänar de i genomsnitt mindre och är mer sällan chefer. 15 år efter första barnets födelse har inkomstskillnaden mellan pappan och mamman i genomsnitt ökat med hela 32 procentenheter.

Den långsamma utvecklingen på jämställdhetsfronten hotas dessutom av bakåtsträvande partier, som drömmer sig tillbaka till 1950-talet med rosigt skimmer i blicken.

Papporna påverkar mammornas löner

Kristdemokraterna kämpar – med hejarop från Sverigedemokraterna – för att få bort de öronmärkta månaderna i föräldraförsäkringen, trots att “pappamånaderna” är den reform som fått män att vara föräldralediga. För varje månad som pappan är ledig, ökar mammans framtida lön. Sverigedemokraterna driver frågan om utökat vårdnadsbidrag, ett bidrag som prövats och förkastats. Anledningen? Den skapade hemmafruar. 90 procent av de som använde vårdnadsbidraget var kvinnor, och det försämrade även integrationen, när barn till nyanlända inte fick träna på svenskan på förskolan.

Satsningar på skattefinansierad välfärd är också avgörande för kvinnors hälsa och ekonomi. Det är framför allt kvinnor som går in och täcker upp när den offentliga omsorgen krymper, till exempel i vården av anhöriga. Kvinnor arbetar också i högre utsträckning än män i välfärden. Där driver Socialdemokraterna frågan om rätten till heltid och tillsvidareanställning. Det är viktiga ingredienser för att luckra upp gamla roller som gör kvinnor ofria.

Men vi måste också börja prata om varför kvinnor drar ett sådant tungt lass i hemmet, vilket påverkar kvinnors ekonomi. Varför män får vilopuls när de kommer hem, medan kvinnor stressar på. Du vet, det där “genusflummet”, som Kristdemokraterna kallar det. Vi måste få bukt med ojämställdheten. Då kan kvinnor dumpa och dra – närhelst de vill.