Skattepengar blir till miljonvinster

Trots att det snart är 30 år sedan friskolorna på allvar dök upp i Sverige så är landets skolor fortfarande helt skattefinansierade. Det sker genom skolpengen, och skolpengen är värd mycket för de privata företag som driver friskolor. Man kan ju göra så mycket annat roligt för de där pengarna än låta det gå till barnens utbildning.

Skattebetalarna står för satsningen

Det har inte minst prestigeskolan Internationella engelska skolan bevisat under de senaste dagarna.

I förra veckan kunde Lärarnas tidning berätta att skolkoncernen ska etablera sig utomlands. I fjol köpte Internationella engelska skolan till exempel hälften av aktierna i ett företag som driver privatskolor i Valencia. För att klara den operationen har man använt sig av gamla vinster. Och tidigare gjorda vinster, ja det är pengar från svenska skattebetalare i form av överskott från skolpengen.

Senaste helåret gjorde man en vinst på 152 miljoner kronor och man klarade av att dela ut 45 miljoner till sina aktieägare. Men mycket vill som bekant ha mer, och det finns andra sätt att håva in skattepengar. Det kunde Aftonbladet berätta i går.

I år skulle Skolverket dela ut 368 miljoner till skolor som vill ordna hjälp med läxor eller annat skolarbete för sina elever. Skolor med låga studieresultat ska prioriteras för att öka likvärdigheten, men även Engelska skolan sökte pengar för varenda en av sina 20 000 elever. Och så fick man 20 miljoner extra skattekronor.

Utbildningsminister Gustav Fridolin vill nu förändra det nuvarande regelverket. Det är bra, men vi måste faktiskt bort från en modell där skolägarnas vinster alltid väger tyngre än elevernas behov.

Följ ämnen i artikeln