Löfven måste hitta konflikterna

”Det är något som har hänt med Socialdemokraterna. De verkar ha skakats om ordentligt av resultatet i EU-valet. Och då inte bara av sitt eget svaga stöd, utan av frammarschen för Fi och MP”.

Så skrev Aftonbladets ledarsida för fyra år sedan, vid Stefan Löfvens tal i Almedalen 2014. Då var Stefan Löfven oppositionsledare. I dag, en mandatperiod senare, finns det ingen vänstervåg. I dag har Socialdemokraterna ett väljarstöd som ungefär motsvarar valresultatet från EU-valet 2014. Men Stefan Löfven är ännu statsminister. Och det är ingen liten sak, givet hur mandaten i riksdagen fördelas.

Det börjar bli dags att utvärdera Stefan Löfvens första mandatperiod som statsminister.

Men än det inte dags. I sitt Almedalen-tal levererar statsministern i stället en bombmatta med förslag om vad som ska hända om Socialdemokraterna får förnyat förtroende i höst:

Storsatsning mot psykisk ohälsa, jättesatsning på polisen, öka vårdpersonalen, utveckla cancervården, fler ambulanser och ambulanshelikoptrar. Höjda pensioner och bostadstillägg. Fler lärare, fler undersköterskor.

Det är ett uppsamlingsheat för alla de välfärdssatsningar – stora och små –som partiet sprutat ut ur sig under de senaste månaderna. Även för någon som har betalt för att följa svensk politik kan det vara svårt att hänga med, men de utgör byggstenarna i det program för trygghet som Socialdemokraterna tagit fram. Och det är detta program man tänker lägga fram till väljarna på valdagen – som S valt att beskriva som en folkomröstningen om välfärden.

Som ett brott mot den socialdemokrati som då och då under mandatperioden dels försökt stänga igen skillnaderna mellan sig själv och de liberala partierna är det välkommet.

Och höjda pensioner är förstås bra, men vill man ha en riktig omröstning om välfärden krävs det ännu skarpare alternativ, en hårdare konflikt mot högern. En progressiv fastighetsskatt som finansierar byggande för vanligt folk. En arvsskatt som går till att väsentligt bygga ut barnomsorgen.

Ja, någonting som får Ulf Kristersson att sluta vuxen och kommer ut som moderat.