Greta läxar upp eliten i Davos

Greta Thunberg åker till World Economic Forum för att lyfta klimatfrågan.

Greta Thunberg, 16, tar tåget ner till Världsekonomiskt forum i Schweiz.

Nu fylls skidorten Davos i Schweiz av politiker, finansfolk och krypskyttar. Säkerhetspådraget är stort vid den årliga konferensen Världsekonomiskt forum som pågår veckan ut.

På ett tidigt morgontåg från Stockholm sitter Greta Thunberg, 16 år. Miljöaktivisten har just blivit intervjuad i Skavlan och framträtt på Idrottsgalan. Tidigare i höstas höll hon tal inför världens ledare på klimatmötet i Katowice, Polen. Nu är det de i Davos som ska få ta del av hennes strid för klimatet.

Världsekonomiskt forum har själva släppt en rapport om vår tids största ekonomiska hot. På topp fem-listan gäller fyra punkter klimatet. Av alla utmaningar mänskligheten står inför är det ”i relation till klimatet som världen allra tydligast går i sömnen rakt in i en katastrof”, skriver man i rapporten.

Men Greta Thunberg lär möta en del motstånd i Davos. Den största nykomlingen på konferensen är Brasiliens nye president: klimathotsförnekaren Jair Bolsonaro. Bolsonaro kickstartade sin regeringsperiod med att påbörja skövlingen av stora delar av Amazonas. Det får stora konsekvenser för resten av världens miljöarbete, eftersom regnskogen fungerar som planetens lungor – den suger upp våra koldioxidutsläpp och ger oss syre tillbaka. Med ett krympt Amazonas kommer växthuseffekten att förstärkas.

Men Greta Thunberg har också många på sin sida. David Attenborough är i Davos i veckan. Sir Attenborough är 92 år gammal, känd för sina naturdokumentärer på BBC och har blivit framröstad som Storbritanniens mest pålitliga kändis. I går höll han tal och uppmanade världens ledare att skärpa sig i klimatfrågan.

– Vi måste ta oss förbi skuldkänslor och beskyllningar, och sätta i gång med de praktiska uppgifter som väntar, sa Attenborough.

David Attenborough påpekade att det vi gör nu, ett par år framåt, avgör hur kommande tusen år blir. Klimatförändringarna är ett existentiellt hot mot hela mänskligheten.

Samtidigt är många regeringar upptagna med annat. USA:s president Donald Trump ställde in Davos-besöket för att fokusera fullt ut på nedstängningen av sin egen statsapparat. Frankrikes president Emmanuel Macron stannar hemma för att fortsätta ta itu med proteströrelsen Gula västarna. Den brittiska premiärministern Theresa May har fullt upp med brexit.

Det är lätt att prioritera bort klimatet. Det största hotet av alla känns långt bort, medan tillfälliga kriser är akuta.

Men klimatet handlar om liv och död. Knappt en månad in i 2019 har extremvädret redan drabbat många. Den värsta stormen i Thailand på 30 år tvingar folk att barrikadera sina hus med plankor. På Solomonöarna har oupphörligt regn i två veckor förstört 22 000 människors hem och skördar. I Alperna precis öster om Davos har varmare och fuktigare luft lett till snökatastrofer. Dessutom har vi just fått veta att glaciärerna smälter ännu snabbare än forskarna tidigare trott.

Världens ledare borde slåss om att få vara först med de bästa lösningarna på klimatkrisen. När de träffas i skrytsammanhang som Världsekonomiskt forum borde frågan ha högsta prioritet. I stället verkar det som att omkring 1500 privatjet kommer landa och lyfta i Davos under veckan.

Det mest hoppfulla i Alperna är en 16-åring som tagit tåget dit.