Brexit kommer att plåga britterna länge

Det blir ingen ny folkomröstning

Jeremy Corbyn och Theresa May

Om en månad ska Storbritannien lämna EU. Ännu vet ingen hur det ska gå till, och i förra veckan sprack landets två största partier på grund av det. Parlamentsledamöter från både Labour och det konservativa torypartiet har nu bildat Självständiga gruppen i protest mot hur brexit-frågan hanteras av regering och opposition.

Gruppen, som består av 11 av parlamentets 650 ledamöter, kräver att det brittiska folket återigen ska få folkomrösta om ett utträde ur den europeiska unionen. Politics is broken, politiken är trasig, är gruppens slogan. Och visst finns det fog för ett sådant påstående.

Finns ingen majoritet

Inom det konservativa partiet finns det inte majoritet för något av de utträdesalternativ som kan accepteras av EU. I parlamentet finns det inte stöd för idén att landet ska krascha ut ur unionen utan något avtal. Det som politikerna i underhuset skulle kunna komma överens om, kanske, är en sorts mjuk brexit där Storbritanniens relation till EU jämställs med den Norge har. Men den lösningen skulle sannolikt betyda att premiärministern Theresa May avsätts av sitt parti, så något sådant blir det inte heller.

I dag öppnade så May för att förlänga utträdesförhandlingarna med EU, om inte parlamentet godkänner hennes föreslagna brexitavtal. Och i måndags meddelade Labour-ledaren Jeremy Corbyn att han stödjer en ny folkomröstning, om det visar sig att parlamentet inte accepterar hans partis villkor för brexit.

De nya givarna från May och Corbyn är de första politiska vinsterna för Självständiga gruppen.

Men oavsett vad Labour nu anser så blir det ingen andra folkomröstning om inte horder av konservativa parlamentsledamöter också ställer sig bakom en sådan. Det verkar inte sannolikt, och det begriper förstås Jeremy Corbyn också.

Ny strategi

Att han fram till nu inte stöttat en ny folkomröstning beror på att Labour har fullt med väljare som absolut vill lämna EU. Men ju närmare vi kommit 29 mars desto tydligare har det blivit för Labour att väljarförlusterna ser ut att bli ännu större om man inte ställer sig bakom en andra folkomröstning.

Om EU-utträdet skjuts upp kalkylerar Labour helt enkelt med att ett nyval ligger inom räckhåll och då är det bättre att inte överflyglas av Självständiga gruppen, det skotska nationalpartiet SNP, walesiska Plaid Cymru och Liberaldemokraterna i den här frågan. Samtidigt är det fortfarande så att runt 45 procent av de brittiska väljarna vill ha brexit.

Mycket pekar på att det inte blir något EU-utträde för Storbritannien i slutet av mars. Det är mycket möjligt att Jeremy Corbyn får sitt nyval till parlamentet. Men problemet som är brexit kommer att plåga brittisk politik under lång tid framöver.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.