EU har bidragit till slavhandeln

Afrikanska flyktingar i en gummibåt utanför Libyens kust. Den här båten räddades i en spansk räddningsinsats men alla som försöker fly våldet och förtrycket har inte samma tur.

TV-kanalen CNN har rapporterat om rena slavauktioner i Libyen. Afrikanska migranter som fastnat i det kaos kriget och störtandet av Gaddafiregimen lämnat efter sig säljs till högstbjudande.

Som om det handlat om boskap, eller om begagnade bilar.

Att Libyen till stora delar ligger i händerna på kriminella gäng och lokala makthavare är förstås ingen nyhet. Inte heller att flyktingsmuggling är en bransch utan moraliska skrupler eller respekt för människors liv.

Vi har vetat att EU:s allt hårdare grepp för att stoppa strömmen av migranter över Medelhavet gör att människor fastnar i Nordafrika, under allt vidrigare förhållanden.

En skandal

FN har kallat flyktingarnas villkor i Libyen för “en skandal för mänsklighetens samvete”.

Vi vet också att ofri arbetskraft är ett globalt problem. Migranter luras, hotas och tvingas lämna ifrån sig sina papper för att utnyttjas på många håll.

Ändå är det svårt att ta in bilderna där flyktingar auktioneras ut, som om de inte vore människor.

I vår egen tid.

EU har bidragit

Till en del är det alltså EU som skapat situationen, inte bara genom det misslyckade kriget 2011. Sedan början av året finns ett avtal mellan en av de rivaliserade Libyska regeringarna och unionen. I utbyte mot stöd lovade de libyska myndigheterna att stoppa flyktingarna.

Hjälporganisationer och andra varnade redan då för resultatet. Nu har vi fått det. Tortyr, våldtäkter och människor som lämnas att dö i havet. Och alltså slavauktioner, just nu 2017.

Situationen där människor flyr fattigdom och förtryck för att riskera livet i sjöovärdiga och överlastade båtar på Medelhavet kan inte fortsätta. Men det kan inte heller lidandet och fasorna i lägren i Libyen.

Och slavhandel hör inte hemma i vår tid.


Läs också:

LEDARE: Juholt hade rätt om
Libyenkriget

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Följ ämnen i artikeln