Straffskatt på äldre ska bort

Pensionärsskatten måste åtgärdas – på rätt sätt.

För varje steg i jobbskatteavdraget som införts har pensionärerna halkat efter allt mer. Sverige är det enda land i världen som har högre skatt på äldre än på vanliga löntagare. Tanken med jobbskatteavdraget är att det skulle bli mer lönsamt att arbeta. Men idén med pensioner är faktiskt att det ska vara möjligt att trappa ner från arbetslivet när vi blir äldre. Annars skulle vi ju lika gärna kunna skrota dem.

I går presenterade Socialdemokraterna ett förslag på hur de ska minska skatteklyftan. Direkt efter valet vill partiet ta bort skillnaden för de som bara har garantipension – de sämst ställda pensionärerna. I nästa steg, som ska ske någon gång under mandatperioden, ska skatteklyftan bort för de med pension på upp till 12 000 kronor i månaden. I en lite mer oklar framtid ska hela skillnaden försvinna. Att ta bort skatteskillnaden är självklart en mycket angelägen åtgärd. Men det finns problem.

Det första är att det sker genom sänkt skatt. Löntagarnas skattesänkningar ligger fast trots att allt pekar mot att skattekvoten behöver öka framöver.

Det andra problemet är att det redan i dag knappt är lönsamt för kvinnor att ha arbetat hårt ett helt arbetsliv. De som haft låga löner får inte ut speciellt mycket mer i pension än de som inte arbetat alls.

Det kommer att bli ännu mindre lönsamt för kvinnor att ha arbetat ett helt arbetsliv – om inte de återstående stegen, för att ta bort skatteklyftan,

genomförs snabbt.

Det tredje problemet är att även om pensionärsskatten är viktig att ta itu med så träffar den inte riktigt målet när det handlar om att minska relativ

fattigdom. I den allt större gruppen fattiga är många sjuka och arbetslösa.

Grupper som drabbats lika hårt av jobbskatteavdragen, men som inte har lika högljudda lobbyister på sin sida.

De usla villkoren för sjuka och arbetslösa får inte glömmas bort i jakten på väljare till höstens val.

Följ ämnen i artikeln