ÅSIKT

Snart är det roliga slut, Annie Lööf

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Stefan Mattsson
Centerledaren Annie Lööf på väg upp på scenen för att tala på partiets valkonvent.
LEDARE

Till dunkig housemusik stegade en populär partiledare mot talarstolen. Det var ett muntert gäng centerpolitiker som samlats till valkonvent i Stockholm. Opinionsmätningarna ligger fortsatt en bra bit över resultatet 2014. Partiet är utan tvekan Sveriges malligaste just nu.

Men de får passa på att njuta, centerpartisterna, för efter den 9 september är det roliga över. Då står de inför ett avgörande vägval. Vad är viktigast, den strikta marknadsliberalism de vill införa eller en regering fri från högerpopulistiskt inflytande?

Annie Lööf har lyckats positionera C som ett ytterkantsparti till höger om Moderaterna i ekonomisk-politiska frågor. Partiet går till val på stora försvagningar av anställningstryggheten: de vill undanta företag med mindre än 50 anställda från turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd, trappa ner A-kassan och fördubbla tiden för provanställningar.

Skulle utarma välfärden

På sikt vill de sänka skatterna till OECD:s genomsnitt. Det skulle innebära minskade intäkter på ungefär 400 miljarder kronor och en utarmning av välfärden utan dess like.

För att genomföra den här högerpolitiken behöver de få till en alliansregering. Men någon sådan kommer det inte att bli utan hjälp från Sverigedemokraterna.

Ekvationen kommer inte gå ihop för Lööf. Inte nog med att hon lovat att inte ta makten genom att göra sig beroende av SD, Jimmie Åkesson har dessutom redan förklarat att han drar undan sitt stöd om Centern får något som helst inflytande i migrationspolitiken. Lööf skulle alltså behöva lägga sig platt i en av sina största profilfrågor.

Den som lyssnade till hennes tal i går hörde nog knappast en partiledare som kommer låta sig utpressas på det sättet. Tvärtom så pekade hon ut SD till huvudmotståndare och beskrev ett värderingsval där främlingsfientlighetens kalla vindar inte får vinna kraft.

Kommer tvingas välja

Det valmanifest som Centerpartiet nu antagit innehåller alltså dels Sveriges mest långtgående högerpolitik men också hårt principiellt motstånd mot SD. Med all sannolikhet kommer vi få ett valresultat där ett sådant parti inte har någonstans att ta vägen.
Politik handlar om prioriteringar – Centern kommer behöva välja. För att hålla Åkesson utanför inflytande måste Lööf sträcka sig över blockgränsen, men dit kan hon inte ta med sig högerreformerna.

Vägvalet kan tvingas fram snabbt. Kristersson har ju lovat sina M-väljare att inte släppa fram Stefan Löfven som statsminister igen, även om alliansen blir mindre än de rödgröna.

Vad blir Annie Lööfs beslut när Ulf Kristersson försöker bilda en alliansregering beroende av SD?

avKalle Sundin

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2018

Politik