Efter det sura regnet kommer gröna affärer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-06-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På Ekocentrum vid Chalmers gjordes det affärer i går. Svenska och brittiska företagare förhandlade om flis och torv över en kopp ekologiskt kaffe, i väntan på att konferensen Bio-Powering the UK ska börja.

När den brittiske miljöministern Michael Meacher talade om en miljardmarknad för biobränslen var det andlöst tyst bland deltagarna. Storbritanniens nya energipolitik fick beröm av oberoende experter för sina mål om förnybar energi.

Michael Meacher var i Göteborg för att

tala om miljöteknikens möjligheter. En

serie möten på Chalmers följde upp det initiativ som Göran Persson och Tony

Blair tog i februari. Då skrev de till EU-kommissionens ordförande Romano Prodi och föreslog en rad åtgärder för att gynna grön teknik. Nu vill Michael Meacher och hans svenska kollega Lena Sommestad ha experternas råd om hur utvecklingen kan skyndas på.

De fick svar under ett rundabordssamtal i Chalmers styrelserum, där tidigare rektorer strängt blickar ned från sina oljeporträtt.

– Vi behöver stimulera dem som först vågar köpa ny teknik, sa Pelham Hawker, direktör för ett brittiskt miljöföretag.

Klimatexperten Michael Grubb ansåg att regeringarna måste ge en extra knuff åt teknik som är nära genombrott. Hybridbilar drivna av både el och bensin är ett sådant fall. Grubb efterlyste politiska beslut, som ger företagen mod att investera i ny teknik.

– Den offentliga sektorn bör spela en större roll, sa Lena Sommestad i en engagerad slutreplik. Både i sin upphandling och genom egna investeringar. Vi behöver omfattande satsningar på miljöanpassad teknik i hela Europa.

Förra veckan lovade den svenska regeringen att inrätta ett särskilt kansli i statsrådsberedningen för hållbar utveckling. Arbetet ska börja i höst, med ett halvdussin experter från de viktigaste departementen. Det är ett välkommet tecken på att Göran Persson menar allvar med sitt gröna folkhem. Brevet tillsammans med Tony Blair visar samma sak.

För tjugo år sedan ägnades en stor del av det svenska miljöarbetet åt ett ordkrig med London om det sura regnet från brittiska kolkraftverk.

– Storbritanniens bidrag till försurningen var förfärligt, konstaterade Michael Meacher i går.

Nu driver de två länderna gemensamt på EU:s miljöpolitik, bland annat genom den strategi för hållbar utveckling som antogs i Göteborg för två år sedan.

Det är inte alldeles enkelt.

– Det har skett en del framsteg, men arbetet har tappat fart efter Göteborg, sa Michael Meacher på väg till ett studiebesök på Volvo. Vi behöver få upp tempot igen.

Kanske är miljöteknikens fördelar för tillväxten ett sätt.

– Kommissionen ska lägga fram en aktionsplan om miljöteknik senare i år, påminde den brittiska miljöministern. Det kan leda till ett bindande direktiv. Vi behöver använda de bästa nationella exemplen på den europeiska nivån.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln