Ohelig allians vill lägga ner kvinnojouren

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alla barn som bevittnar att mamman misshandlas eller kränks får psykiska skador och påverkas i sin utveckling. Forskning visar att barn som hör och ser våld reagerar som om de själva utsattes för våldet.

Rapporten ”När mamma blir slagen” som Socialstyrelsen nyligen överlämnade till regeringen visar att 200?000 barn i Sverige bevittnar våld i sina familjer. Hälften av dessa barn blir själva misshandlare. Enligt socialtjänstlagen ska barn behandlas som brottsoffer men tyvärr struntar man ofta i att ta hand om barnen.

Det här ställer stora krav på barnavårdscentraler, förskolor och skolor. Personalen måste ha utbildning i att känna igen tecknen på att ett barn far illa. De barn som lever i ett kaos hemma ska få känna att de kan få allt stöd från vuxenvärlden.

Vi brukar skryta om att vi är världens mest jämställda land. Men fortfarande är vart tredje mordoffer i Sverige en kvinna som har misshandlats till döds av den man hon lever eller har levt tillsammans med. År 2003 anmäldes 22?393 fall av kvinnomisshandel. Men det var bara en av fyra anmälningar som ledde till åtal. Trots att anmälningarna om kvinnomisshandel ökar för varje år är det bara en av fem som vågar anmäla, enligt Brottsförebyggande rådet.

Kvinnornas enda möjlighet att komma undan förföljaren är ofta att söka sig till en kvinnojour. Kvinnojourerna är ideella föreningar som ger stöd åt utsatta kvinnor. Det finns mellan 100 och 150 kvinnojourer i Sverige. Många av de kvinnor som söker sig dit gör det för att de vill vara anonyma och misstror myndigheterna. Därför är det viktigt att kvinnojourerna kan fortsätta arbeta oberoende.

Den 3 februari i år sa statsminister Göran Persson under riksdagens frågestund att samhället ska ta ansvar för att finansiera landets kvinnojourer. Persson sa också att han inte utesluter behovet av en lagstiftning som tvingar kommunerna att stödja kvinnojourerna.

Tensta kvinnojour startade med stöd av Socialstyrelsen och studieförbundet Vuxenskolan. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd betalade lön till två personer.

Men sedan har socialdemokraterna med stöd av moderaterna satt käppar i hjulet för kvinnojouren. Detta trots att en oberoende undersökning som stadsdelsnämnden beställt visar att verksamheten som bedrivs är bra och att det är angeläget att den får fortsätta.

Sara Bargadle driver Tensta kvinnojour. Hon fick ett pris till Fadime Sahindals minne för att ha stått upp och orkat driva frågan om alla kvinnors rätt till sina liv även när det har saknats stöd och förståelse.

I tio år har Sara Bargadle på olika sätt försökt hjälpa kvinnor för att få leva ett självständigt liv. Hon har skapat mötesplatser för dialog, där kvinnor i olika åldrar och med olika bakgrunder har kunnat samtala och arbeta tillsammans mot kvinnovåld. I stället för att på alla sätt försöka stödja och hjälpa Sara att utveckla verksamheten vill alltså en ohelig allians av socialdemokrater och moderater lägga ner verksamheten. Stadsdelsnämnden har dragit in lönen för den ena anställda och nu försöker man också göra sig av med Sara Bargadle.

Det är långt från statsministerns insikt om kvinnors utsatta position i samhället till praktisk politik på lokal nivå.

Emine Onati (ledare@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln