Inte klokt att vi flyger så mycket

Vi svenskar reser som aldrig förr. Sedan 1990-talet har våra flygresor mer än fördubblats. Vi reser både längre, som till USA och Thailand, och kortare som till London och Paris. Utvecklingen ser i princip likadan ut i alla rika länder.

Fyra forskare har på uppdrag av Naturvårdsverket sammanställt vår klimat-

påverkan från flygresor. Deras slutsats är att nuvarande konsumtion är ohållbar. Klimatpåverkan från flyget är enorm.

Inte bara mörker

Nu är allt inte bara totalt mörker. Tack vare teknikutvecklingen har flygplanens energiförbrukning effektiviserats. Även flygbolagen har blivit bättre på att minska antalet flygningar med tomma passagerarstolar.

Men som forskarna skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet ”förbättringen är långt ifrån tillräcklig”. Det som hittills har gjorts räcker helt enkelt inte för att kompensera för vårt ökade resande.

För en vecka sedan röstade FN:s kommitté för internationellt flyg igenom ett nytt globalt avtal för att minska klimatutsläppen. Avtalet tvingar bolagen att förhålla sig till ett utsläppstak och det ska börja gälla från och med 2021.  Dock är det friviligt fram till 2027.

Krävs tuffa beslut

När klimatministern Isabella Lövin (MP) kommenterade överenskommelsen sa hon att hon hade hoppats att det nya avtalet skulle börja gälla tidigare. Hon har rätt, det behövs fler och djärvare internationella avtal.

Lövin har svenska folket på sin sida. Det finns nämligen inget som bekymrar oss så mycket som miljöförstöring. Enligt den senaste undersökningen från SOM-institutet om vad som oroar oss allra mest hamnar klimatet högst upp.

Vi är både rädda för att jorden ska gå under och samtidigt flyger vi mer än någonsin. Det är inte klokt, men just därför behövs det tuffa politiska beslut.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.