Regeringens nya försörjningskrav skapar bara förlorare

Förvärrar kompetensbristen inom välfärden

Fackförbundet Kommunal i Umeås nya krav: vill ha samma lön som regeringen kräver på arbetskraftsinvandrare.

Efter 1 november måste arbetskraftsinvandrare tjäna mer än 27 360 kronor i månaden. Det är en fördubbling av det tidigare kravet som låg på 13 000 kronor.

– Nivån syftar till att minska fusk och utnyttjande kopplat till arbetskraftsinvandring och till att fler som redan är i Sverige ska ta de jobb som finns, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i ett pressmeddelande.

De flesta håller nog med om att utnyttjandet av människor på arbetsmarknaden måste stoppas. Lösningen regeringen föreslår kommer tyvärr inte till rätta med det.

Kommunal i Umeå agerar

27 360 kronor i månaden är dessutom mer än vad många av fackförbundet Kommunals medlemmar tjänar. Det här har fått Kommunal i Umeå att agera. De vill förhandla upp sina medlemmars ingångslön till samma nivå.

– Regeringen har satt en summa på vad som är god försörjning. Vi måste agera på det, säger sektionsordförande Ethel Henriksson till tidningen Kommunalarbetaren.

Det återstår att se om fler fackförbund kommer att agera på regeringens beslut. För om regeringen satt en gräns för vad som anses vara en god försörjning, borde det vara rimligt att kunna kräva en lön som motsvarar den nivån.

Förslaget skapar förlorare

Regeringens förslag har dessutom fått kritik från olika håll.

I somras skrev Karin Johansson, vice vd på Svenskt Näringsliv, och Anders Henriksson, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner, en debattartikel i Svenska Dagbladet där de menar att förslaget enbart skapar förlorare.

Bland annat menar de att regeringen förvärrar kompetensbristen inom många områden i välfärden och den privata sektorn.

Trubbigt verktyg

Den nya gränsen är ett trubbigt verktyg som slår för brett. Men framförallt syftar den inte till att folk ska ta de jobb som redan finns, som Malmer Stenergard menar. Den syftar nog snarare till att regeringen ser all form av invandring som ondska. Invandringen ska minska. Att den påverkar kompetensförsörjningen inom exempelvis välfärden är sekundärt.

Om regeringen inte ser över den nya gränsen får de nog vänta sig att fler fackförbund kommer att se den nya nivån som ett rimligt riktmärke vid förhandlingar. För det är ett rimligt krav att ha.

Men framförallt borde regeringen vara måna om att ha en fungerande välfärd. Tyvärr har deras första år vid makten, med all önskvärd tydlighet, visat att de inte är intresserade av det.

Regeringens förslag om höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandring har fått hård kritik. Samtidigt tjänar många i Sverige mindre. Är förslaget bra eller kommer det bara att skapa arbetskraftsbrist?

Diskutera med Rasmus Hansson. Chatten startar klockan 09:00, men det går bra att skriva redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Rasmus Hansson
    20 okt 2023

    Nu stänger vi chatten för idag. Tack för era kommentarer. Hej då!

  • 20 okt 2023

    Det är åtminstone intressant att Kommunal i Umeå nur arbetar för det här. Kommer bli intressant att följa. Kommer även bli intressant att följa hur och om regeringen agerar på något sätt.

    Det kommer absolut skapa arbetskraftbrist inom välfärden, har redan påverkat äldreomsorgen på vissa orter! Tycker kommunal i Umeå gör helt rätt och jag anser att alla fackförbund ska kräva detta för sina lågavlönade. Nu har regeringen sagt att man inte kan leva på en lön under denna summa, då får de se till att svenska medborgarna får det som minimum lön.

    Tina
  • 20 okt 2023

    Tyvärr är arbetsförhållandena för undersköterskor alltför sällan bra. Det är något som måste ses över för att locka folk till yrket framöver.

    Jag har arbetat som undersköterska i 36 år. Jag har precis efter årets löneförhöjning kommit upp i 30 000 kr i lön för en heltidstjänst. Där jag jobbar får ingen jobba heltid, max 75% på dagen och 65% på natten. Visst vore det toppen om vi fick högre löner men jag tvivlar på att de privata aktörerna är beredda att betala så höga löner inom äldreomsorgen. Hos oss löser man problemet genom att ha timvikarier istället för fast personal. De får max 140 kr i timmen och kan få jobba hur mycket som helst. De behöver jobba mer än heltid för att komma upp i 27 360 kr per månad.

    Anna
  • 20 okt 2023

    Arbetsförhållandena inom vård och omsorg behöver ses över, detta för att locka folk på längre sikt.

    Vi kommer att behöva ännu mer arbetskraftsinvandring. Många arbetstagare flyr vårdsektorn nu, med det nya arbetsschemat, sämre arbetsmiljö och dåliga löner. Även i skola och barnomsorg, är det många arbetstagare som slutar.

    Frågan politiker och folk borde tänka är att vi behöver mer arbetskraftsinvandring.

    Vilka ska arbeta i välfärden?!
  • 20 okt 2023

    Förslaget känns inte helt genomtänkt. Att vilja få bort oseriösa aktörer och utnyttjandet av människor på arbetsmarknaden är en bra idé. Men det känns som att den här gränsen är för högt satt.

    Godmorgon Rasmus!

    Så klart har de rätt ( i debattartikeln) i att regeringen förvärrar kompetensbristen inom många områden i , som jag ser det, främst välfärden.

    Hur kan man se det på annat sätt?

    Ännu ett förslag från regeringen som förvånar och inte förstås.....

    BG