Alla svenskar kan inte bo i Djursholm

Nej, alla kommer inte att bo i villa.

Den största orättvisan av alla orättvisor handlar om hälsan.

En fattig och hårt arbetande förortsbo dör fler år tidigare än en Djursholmsdirektör. Regeringen vill att alla ska ha samma chans till ett långt liv och därför tillsatte man en kommission för jämlik hälsa. I går kom slutrapporten, en gedigen lunta full med vad som borde vara självklarheter.
Om alla barn går i bra förskolor ökar deras chanser att få ett bättre och längre liv.

Om alla familjer bor i bra bostäder mår de bättre. Om de går till trygga jobb med god arbetsmiljö kan de leva till minst 85.
Men det kommer givetvis inte att hända. Alla svenskar kommer inte att bo i Djursholm.

Full och fet

Regeringens målsättning är att sluta hälsoklyftan på en generation. Även om inte heller det kommer att gå, är det på tiden att klassperspektivet kommer in i folkhälsoarbetet. Tidigare har ju den ansvarige ministern Gabriel Wikström mest rört sig på individnivå.
– Folkhälsans stora utmaningar är alkohol, tobak, psykisk ohälsa och fetma, sa han bland annat som ny folkhälsominister för då var det fitness och wellness som gällde. Han höjde alkoholskatten och ville införa en fettskatt för den som var full och fet skulle skylla sig själv.
Han fick äta upp det där. Fetma kan ha många orsaker, skiftarbete, för lite sömn, stress, dålig ekonomi och billig mat. Fetma är vanligare bland arbetare än bland tjänstemän. De som har sämre ekonomi är tjockare och det finns tydliga samband mellan låg utbildningsnivå och fetma.

Snabba f-skattejobb

Gabriel Wikström förstod nog det så småningom, för han tillsatte kommissionen för jämlik hälsa. Rapporten har nu lämnats över till regeringen och därmed återstår det stora arbetet att göra samhället så rättvist att alla kan leva sina liv fullt ut.
Då måste förlossningsvården stärkas, mödravården förbättras och alla förskolor ha utbildade pedagoger som lär barnen språket som de behöver för att klara skolan. Då måste alla snabba f-skattejobb och lågavlönade bemanningsanställningar bort. Alla arbeten ska vara trygga och arbetsmiljön god...
Nej, allt kommer inte att ändras på en generation och alla bostäder kommer inte att förvandlas till Djursholmsvillor med jättelika gräsmattor. Men folkhälsan blir i alla fall ytterligare ett argument för ett mer jämlikt samhälle.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.