Visst finns det pengar i Sverige

Bilden är ett montage

Tänk dig att du är chef för ett stort företag och just har redovisat en kvartalsvinst på drygt tio miljarder kronor. Tänk dig sedan att ditt företag är verksamma i en bransch med statliga garantier, där ni i praktiken kan trycka era egna pengar.

Tänk dig dessutom att vinstmarginalen på en av ditt företags viktigaste produkter - lån till vanliga hushålls bostäder - nästan har tredubblats de senaste fem åren, men att du ändå tycker att Sverige är ett riktigt skitland och planerar att flytta ditt företag.

Då står det nog Casper von Koskull, vd för storbanken Nordea, på ditt smakfullt präglade visitkort.

Rekordvinster

I veckan har storbankerna redovisat rekordvinster, nu för det första kvartalet 2017. Tillsammans har Handelsbanken, Swedbank, SEB och Nordea dragit in nästan 28 miljarder till sina ägare. Det är ungefär 300 miljoner om dagen. Pengar som till stor del kommer från vanliga bostadsräntor.

Snabb huvudräkning säger att varje svensk - vuxna, barn och gamla - i genomsnitt har bidragit till bankvinsterna med nästan en tusenlapp varje månad.

Det är inte bara bankerna det går bra för. Det finns ett gyllene skimmer runt de svenska näringslivsjättarnas rapporter just nu. I åtta av tio företag ökar vinst och försäljning. Vinsterna har stigit med 18 procent på ett år. Jämför det med löneavtalen som kommer att ge drygt sex procent, på tre år.

Samtidigt fattas det pengar, till förlossningsvård, barnomsorg och mat åt våra äldre. Det saknas resurser i skolan, socialtjänsten och sjukvården. Vi skulle behöva bygga bostäder, bygga ut vuxenutbildningen och kommunikationerna. Och så vidare.

Debatt om skatt

Just nu handlar den politiska debatten mest om regeringens planer på att höja skatten för de som tjänar ganska bra med som mest 200 kronor nästa år. Oppositionen rasar som om Magdalena Andersson planerat en storskalig konfiskation.

Sanningen är att förändringen av skatteskalorna kommer att ge staten 2,7 miljarder extra nästa år. Det är bara lite mer än en fjärdedel av vad von Koskulls Nordea tjänade under årets första tre månader.

Tänk dig att vi kunde använda en del av de pengarna för att ordna sjukvård, omsorg om barn och äldre och allt annat vårt samhälle faktiskt behöver. Det är faktiskt inte en omöjlig tanke.