Skydda eleverna från deras lärare

Tafsade, slog – fick jobba vidare

Personen på bilden har inget med artikeln att göra.

Tänk dig att din chef slår och knuffar dig. Du är mindre än vad din chef är, har en funktionsnedsättning och kan omöjligt försvara dig mot den våldsamma personen i maktställning. Händelsen fastnar till och med på film.

I en vuxenvärld hade chefen blivit av med jobbet. Du hade fått skadestånd. Barn är inte lika skyddade.

En förskollärare i Göteborg filmades när hon slog och knuffade ett då 5-årigt barn med autism. Lärarnas ansvarsnämnd konstaterar att de slag och knuffar hon utdelar är särskilt allvarliga då det rör sig om ett barn med funktionsnedsättning. Trots det får läraren behålla sin lärarlegitimation, och jobbar fortfarande med barn.

Det är bara ett av fallen i Ekots granskning, som visar att lärare som kränkt, eller till och med begått brott mot elever, får behålla sin lärarlegitimation. Av 860 anmälningar mot legitimerade lärare, ledde tio stycken till att legitimationen återkallades. Det skedde exempelvis vid sexualbrott mot elever – eller vid mordförsök på en rektor.

Exempel som stannat vid varning är då en lärare i Malmö hade sex med en gymnasieelev, som han samtidigt skulle betygsätta. I samma stad fick en lärare arbeta vidare efter att ha knuffat och utsatt elever för kränkande behandling – trots att fem arbetsgivare har uppgett att läraren är olämplig för yrket.

Tafsade – fick ny anställning

Men det stannar inte där. Även då lärare dömts för grova brott mot sina elever, och blivit av med lärarlegitimationen, så kan de få nya anställningar i skolor, visar Ekots granskning. En lärare dömdes, mot sitt nekande, för tre fall av sexuellt ofredande mot sin elev. Han har tryckt upp eleven mot en vägg, flera gånger tafsat på hennes kropp och försökt kyssa henne, enligt domen. Bevismaterialet var gediget, flera av händelserna smygfilmades av eleven. Men efter att både ha dömts och sedan fått sin legitimation återkallad fick han en ny anställning på en gymnasieskola i Klippans kommun i Skåne.

Det är bisarrt hur olika premisserna är för barn och vuxna, och för deras rätt till trygghet i den miljö de dagligen vistas i. Med den skillnaden att vuxna inte bara har större möjligheter att göra sig hörda och få rättslig upprättelse, utan också gå vidare till en annan arbetsplats.

”En enstaka händelse”

“När jag pratar om ringa misshandel, då är det alltid engångsföreteelser, en enstaka händelse”, säger Lars Dirke, ordförande för Lärarnas ansvarsnämnd, till Ekot.

Den chef som hade slagit en anställd hade fått gå. Är regelverket så här slappt, så måste det ses över.

Ingen förnekar att det finns problem med utåtagerande och ibland våldsamma elever. Men inte heller det ursäktar våld. I sådana situationer ska socialtjänsten kopplas in, elevens familjeförhållanden utredas, stödinsatser sättas in. Och ingen femåring i världen utgör ett hot mot sin förskollärare.

Det yttersta ansvaret har självklart skolledningen och kommunerna. Dömda förövare ska omöjligt kunna ta sig igenom maskorna till en ny läraranställning. Barnen måste skyddas bättre än så.