Attack mot vårt samhälles hjärta

Anders Lindberg.

Rådhusplatsen är lite av Köpenhamns hjärta. Norrut leder promenadgatan Ströget. Strax söderut centralstationen och inte långt bort Tivoli. De flesta vuxna svenskar har någon form av relation till Rådhusplatsen och det kringliggande centrala Köpenhamn.

Här hade terroristerna tänkt att slå till. Mot huset där tidningarna Jyllands-Posten, Politikken och Extra-Bladet har sina centralredaktioner. Motivet kan vara de karikatyrer av profeten Muhammed som Jyllands-Posten först publicerade i september 2005.

Chefen för PET, Danmarks motsvarighet till Säpo, jämförde i går på en pressträff tillvägagångssättet med terrorattackerna i Bombay i Indien för två år sedan. Där gick en liten grupp män med automatvapen bland annat in på flera hotell och på en järnvägsstation och dödade människor urskillningslöst.

Eftersom målet var en eller flera tidningsredaktioner var det en attack mot det demokratiska samhällets hjärta: rätten att tycka, tänka och skriva det man vill. Mot detta finns ingen annan reaktion än avsky.

Polisen har gripit fem män misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Fyra greps i Köpenhamn och en i Stockholm. Utifrån den information vi har hittills ser det ut som att Säpo och deras danska motsvarighet gjort ett utmärkt jobb. Den bästa brottsbekämpningen är att förhindra att brott sker.

Säpos motto är: ”Vi skyddar Sverige och demokratin”. I går levde man verkligen upp till det.

Precis som vid självmordsattacken 11 december i Stockholm kommer det nu att höjas röster för att kollektivt skuldbelägga alla muslimer för det som skett. I Danmark verkar den debatten redan har börjat. Det är en orimlig slutsats.

En politisk extremist måste ses som just extremist, oavsett vilken politisk eller religiös fernissa han använder. Ingen annan än han själv kan bära ansvar för hans handlingar

Det öppna samhället kan aldrig försvaras genom att man utser syndabockar eller försöker ställa grupper mot varandra. Det öppna samhället försvarar vi tillsammans genom dialog och samarbete. Genom att överbrygga skillnader och hitta gemensamma lösningar.

Det är inte bara det bästa sättet att bygga ett bra samhälle. Det är också det bästa sättet att bekämpa terrorism.

Följ ämnen i artikeln