Jagades av KGB – nu ska Ala Tsvirko utvisas

Sverige överlämnar facklig ledare till diktaturens Belarus

Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko.

De folkliga protesterna efter belarusiska ”valet” i augusti 2020 slogs ner brutalt av polisen. President Aleksandr Lukasjenko, Vladimir Putins närmaste allierade, utropade sig som segrare med 80 procent av rösterna. Valresultatet underkändes av EU.

En av dem som stod upp mot valfusket var Ala Tsvirko. Hon flydde Belarus och tog sig till sin syster i Sverige.

Nu ska hon utvisas efter att ha fått avslag på sin asylansökan, rapporterar tidningen Arbetet.

Sökte igenom lägenheten

Vid tidpunkten för valet 2020 var Tsvirko ingenjör och fackföreningsledare vid lastbilstillverkaren MAZ i Minsk. Hon var även oberoende valövervakare.

För detta fick hon fly landet.

I december 2020 tvingades hon säga upp sig efter påtryckningar från underrättelsetjänsten KGB och hennes chefer. Men hon och några kollegor fortsatte sitt fackliga och politiska arbete.

Drygt ett år efter den påtvingade uppsägningen blev Tsvirko uppringd när hon var och handlade. Det var hennes dotter som ringde: “Mamma, kom inte hem, de är här och letar efter dig.”

Vandrade till Ukraina

KGB sökte igenom lägenheten i Minsk och frågade ut hennes man och dotter. Tsvirko flydde.

– Mina vänner gav mig lite kläder. Efter några dagar flydde jag vidare till Ukraina. Allt jag hade rymdes i en liten ryggsäck, säger hon till Arbetet.

Till fots tog hon sig till den ukrainska gränsen och sedan vidare till Sverige.

Enligt Migrationsverkets beslut ska Tsvirko lämna landet senast den 9 oktober. Migrationsverket bedömer att det inte finns någon hotbild mot henne i Belarus.

Auktoritära regimers rädsla för fackföreningsrörelsen ska inte underskattas. FN-organet ILO, International Labour Organization, har fastställt att Belarus kränker demokratiska fackföreningar och frihetsberövar fackligt aktiva. I Belarus sitter för närvarande 44 fackliga företrädare i fängelse.

Tror bestraffning väntar

Själv är hon säker på att bestraffning väntar om hon tvingas återvända till Belarus.

– Vi är fyra som står åtalade för brott tillsammans. Av dem sitter två i fängelse, dömda till fyra och ett halvt respektive fem år, säger hon till Arbetet.

Svenska fackliga organisationer som LO, TCO och Saco har alla uttryckt kritik mot utvisningen av Tsvirko.

Sverige ska vara en fristad för folk på flykt från förtryck. Här ska fackligt aktiva kunna känna sig trygga.

Utvisningen av Tsvirko måste stoppas.