L-toppen får full lön när hon arbetsvägrar

Carlsson Löfdahl har varit ledig sedan mars

Emma Carlsson Löfdahl får 66 900 kronor i månaden utan att gå till arbetet i riksdagen.

I onsdags gick riksdagens 349 ledamöter på sommarlov. Tidigt kan tyckas, men för vissa började semestern redan i mars. Då tog den liberala riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl en timeout efter att Aftonbladet avslöjat att hon hyrde sin makes lägenhet för 13 000 kronor i månaden - trots att avgiften låg på drygt 2 000 kronor. Sammanlagt hade hon på så sätt kunnat kvittera ut en halv miljon i bidrag för bostaden. En hyfsad reskassa för familjen till den långa ledigheten får man säga.

Kan få sammanlagt 9,9 miljoner som vilde

Trots att Liberalernas partiledning har krävt att Carlsson Löfdahl ska lämna riksdagen tog hon beslutet att sitta kvar i riksdagen som politisk vilde.

Dessutom har hon på eget bevåg tagit en timeout i väntan på åklagarens utredning av hennes fall. Sedan mars har hon fått riksdagslön på 66 900 kronor i månaden, utan att lägga två strån i kors.
Om Emma Carlsson Löfdahl blir kvar mandatperioden ut hinner hon fylla 50 år och då kan hon plocka ut en inkomstgaranti fram till 65-årsdagen. Tillsammans med riksdagsarvodena blir det sammanlagt 9,9 miljoner kronor för den liberala vilden.

Att kalla det för arrogant rofferi är knappast en överdrift. I veckan reagerade talmannen Andreas Norlén på Carlsson Löfdahls upplägg med avlönad timeout. Han anser att riksdagsledamoten i stället borde ha tagit tjänstledigt utan lön. Hennes agerande skadar allmänhetens förtroende för riksdagen, menar talmannen.

Regler borde gälla även för liberaler

Under våren har det stora bidragsfusket i Sverige varit uppe för diskussion. Varje år betalas det ut ungefär 8,7 miljarder kronor för mycket i bidrag, enligt en statlig delegation. Försäkringskassan och Skatteverket har inlett ett samarbete för att felaktiga utbetalningar ska stoppas eller återkrävas. Regeringen har också föreslagit skärpta straff för bidragsfusk. Syftet är att fler ska straffas och straffen bli längre.
Men inom Liberalerna handlar det mesta just nu om partiets kris och partiledarstrid som Nyamko Sabuni ser ut att gå vinnande ur. När hon arbetade nära den tidigare partiledaren Lars Leijonborg lanserade partiet en "det är rätt att ställa krav"-retorik. Bidragsfusket skulle stoppas och människor som får bidrag skulle avkrävas motprestationer.

Samma principer borde rimligtvis gälla även för riksdagsledamöter.