Lööf och Björklund leder inte mittenpartier

Löfven kan inte ge sig om arbetsrätten

Stefan Löfvens prat om blocköverskridande samarbete har skapat en del oro i fackföreningsrörelsen.

– Det är arbetsrätten som oroar oss, har IF Metalls ordförande Marie Nilsson sagt till Aftonbladet.

Nilsson är inte ensam, och oron är lätt att förstå.

En regering i den politiska mitten borde vara ett tämligen riskfritt projekt. Det är ytterligheterna som brukar väcka starka känslor. Problemet är bara att varken Centerpartier eller Liberalerna är några mittenpartier, i alla fall inte när det handlar om villkoren för Sveriges löntagare.

Tak för lönerna

Båda vill införa lagar som lägger att tak för unga och nyanländas löner, ett tak som dessutom skulle sätta press på allas löner i många branscher. Båda vill lägga ner arbetsförmedlingen och överlåta förmedlingen av jobb till privata företag. Både Centern och Liberalerna är dessutom kritiska till dagens regler för arbetsmarknadskonflikter och vill begränsa de anställdas strejkrätt utöver det förslag de stora facken och arbetsgivarna har enats om.

Men framför allt vill både Centern och Liberalerna luckra upp anställningsskyddet. Centerpartiet går längst. Om Annie Lööf får bestämma ska regeln sist in först ut över huvud taget inte gälla i företag med färre än 50 anställda.

När det kommer till anställdas rättigheter är Centerpartiet ett ytterlighetsparti.

Stark symbol

Arbetsrätten är starkt symbolladdad i svensk politik, inte minst inom borgerligheten. Att tvinga Socialdemokraterna till eftergifter när det gäller den skulle vara viktigt för Annie Lööf och Jan Björklund om de skulle försvara ett samarbete med Stefan Löfven inför sina väljare.

Utanför den politiska bubblan är villkoren på arbetsplatsen mycket mer än symbolik eller prestige. För äldre anställda handlar det om att inte tvingas lämna sitt jobb därför att man anses för gammal eller för att man vågat säga emot chefen. För ungdomar gäller det rätten att få förhandla om en lön som går att leva på. Och för precis alla löntagare handlar det om att ytterst kunna tillgripa strejk när företag vägrar att skriva på ett kollektivavtal.

Vilka regler som gäller på arbetsmarknaden påverkar vardagen för miljoner svenskar precis var enda dag. Det är ingenting en socialdemokratisk partiledning kan kompromissa om.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.