De ätstörda får betala för Svenonius korståg

Rycker ut till försvar för fuskande kliniken

Det tidigare finansregionrådet i Stockholm Irene Svenonius under en demonstration 2021. Nu är hon engagerad i regionens konflikt med ätstörningskliniken Mandometerkliniken.

Hos Mandometerklinikerna får personer med ätstörningar sina diagnoser genom en algoritm. De fyller själva i formulären i klinikens program, och vips kommer ett omdöme. Sedan erbjuds de hjälp genom en app kopplad till en digital våg – på så sätt kan de registrera sina lagom stora måltider.

Nu har ägarbolaget Mandolean AB hamnat i klammeri med rättvisan. LO Mediehus satsning Nya Mitten har tillsammans med VeckoRevyn granskat ätstörningsklinikerna. De avslöjar en politisk strid där både hälsa och skattepengar står på spel.

I september beslutade det rödgröna styret i Region Stockholm att inte förlänga avtalet med Mandometerklinikerna. Dessutom kräver man dem på 47 miljoner kronor.

Regionen hävdar att klinikerna tagit felaktigt betalt för drygt 110 000 besök. De har krävt ersättning av regionen när patienter loggat måltider i företagets app – trots att de bara ska få det för kontakter med vårdpersonal.

Dessutom anklagas Mandometerklinikerna för att ha sorterat ut patienter med mer avancerade besvär än de kan hantera genom sin appbehandling. Till exempel ska de ha sagt nej till att ta emot personer med både ätstörningar och depression eller ångestproblem. Det bryter mot avtalet med regionen, skriver Nya Mitten och VeckoRevyn.

Majoriteten bestående av S, C och MP i Region Stockholm har med andra ord haft god anledning att vara missnöjda.

Behovet av en fungerande ätstörningsvård är större än någonsin. Regionen har tillfört mer pengar och köerna minskat sedan maktskiftet, skriver ordföranden i Stockholms psykiatriutskott. Men fortfarande väntar 4 av 10 i regionen mer än 90 dagar på att få vård. Enligt Socialstyrelsen har antalet flickor som tvångsvårdas för anorexia ökat med 300 procent på fem år.

Nya Mitten och VeckoRevyn avslöjar att Mandoleans vd Cecilia Bergh haft kontakt med oppositionsregionrådet Irene Svenonius (M) genom en ”strid ström mejl”.

Svenonius och Bergh är rörande överens om att Mandometerklinikerna straffas av ideologiska skäl – regionpolitikernaß står bara inte ut med att se framgångsrika privata företag i välfärden.

– Genom att nu kräva summor som står för en tredjedel av våra klinikers omsättning vill de rödgröna helt enkelt stänga vår verksamhet omgående, har Cecilia Bergh tidigare sagt till tidningen Mitt i.

Som finansregionråd var Irene Svenonius (M) en ivrig anhängare av privat vård – oavsett resultat och kostnad för skattebetalarna. Det ökända bygget av Nya Karolinska sjukhuset, med sina groteska konsultkostnader, är ett exempel.

Det är inte konstigt att Mandometerkliniken faller Svenonius i smaken. För M i Region Stockholm är det irrelevant om ett företag har fuskat sig till skattepengar och brutit mot kontrakt.

Där kan vi tala om ideologisk övertygelse.