Stora koalitionen tog sossarnas själ

AfD:s affisch: ”Nya tyskar? Vi gör oss själva.”.

Det gick åt skogen.

"För första gången sedan slutet av andra världskriget kommer vi att ha äkta nazister i den tyska riksdagen" sa Sigmar Gabriel, utrikesminister och socialdemokrat till tidningen Der Spiegel förra veckan.

Nu är kanske inte Alternative für Deutschland, AfD, riktigt lika illa som Adolf Hitler men tysk extremhöger är inte att leka med. Med ett valresultat kring 13 procent lyckades partiet bättre än de flesta hade förutspått.

Katastrof för SPD

För socialdemokratiska SPD var det ett katastrofval av historiska mått. Partiet hade i valrörelsen satsat allt på sin nya pigga kandidat till förbundskansler, Martin Schulz. Men efter fyra år av ”stor koalition” med kristdemokraten Angela Merkel fick SPD bara lite drygt 20 procent.

Även om Merkel faktiskt förlorade ännu större än socialdemokraterna kan hon i varje fall trösta sig med att hon regerar vidare. Det mesta tyder på att nästa tyska regering kommer att bestå av kristdemokrater, högerliberala FDP och de gröna.

Ingen mer ”stor koalition”

Socialdemokraterna sa redan i går att de tänker gå i opposition, den stora koalitionen är över. Det är klokt.

Redan efter förra valet, 2013, var det en het debatt inom SPD om i fall de skulle sätta sig i Angela Merkels regering, men efter en medlemsomröstning bestämde de sig ändå för att göra det.

Det har inte varit särskilt lyckat. SPD har visserligen fått igenom delar av sin politik och regeringen har varit fast förankrad i den politiska mitten. Men utan en tydlig konflikt mellan höger och vänster fick extremhögern medvind för första sedan det nationalkonservativa "Deutsche Partei" åkte ur förbundsdagen 1961.

Ingen opposition

Just bristen på verklig opposition blev en utmärkt grogrund för AfD under flyktingkrisen 2015. De uppfattades av många som det enda parti som verkligen motsatte sig regeringens politik.

Problemet för SPD är också att alla kompromisser gjort det lite dimmigt vad som egentligen är socialdemokratisk politik. Många traditionella SPD-väljare har haft svårt att känna igen partiet även om Martin Schulz gjort allt han kunnat för att låta så vänsterradikal som möjligt.

Men efter fyra år i regering var det för sent.

Alla som funderar på en framtida blocköverskridande regering i Sverige bör nog läsa siffrorna från det tyska valet noggrant. Priset kan bli väldigt högt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.