Kan vi rädda banker, kan vi rädda flyktingar

"Välkomna hit, flyktingar", från demonstration i tyska Dresden häromveckan.

4 september 2015

Flyktingkatastrofen

Bilden av treårige Alan förändrade Europa.

I onsdags spolades hans kropp upp på stranden i turkiska Bodrum. Bilden på den döde pojken publicerades över hela Europa. Även i dag kommer han att finnas med när EU:s utrikesministrar träffas för att diskutera flyktingkatastrofen.

Det går inte att värja sig för Alans öde.

De tidigare ganska låsta EU-förhandlingarna har kommit i ett helt nytt läge. Europa står inför sitt verkliga kraftprov och allt fler länder inser nu att det krävs resurser och bättre samarbete för att klara de akuta problemen. Inför allvaret verkar EU faktiskt samla ihop sig.

Till dagens möte har utrikesministrarna i Tyskland, Frankrike och Italien skrivit ett brev som uppmanar till en förändring av asylrätten och en mer rättvis fördelning av flyktingar inom EU. Just Tyskland har tagit på sig ledarskapet i krisen och som Angela Merkel så tydligt deklarerade:

– Kunde vi rädda bankerna så kan vi rädda flyktingar.

Tänk att det är just den tyska kristdemokratiska förbundskanslern som visar att Europa har ett hjärta. Angela Merkel har kärleksbombats efter sitt uttalande. I veckan höll hon sitt traditionella sommartal där hon uppmanade sina landsmän att inte delta i protesterna mot Tysklands generösa flyktingmottagande.

– Jag är bekymrad över de hatiska attityderna som verkar bli allt mer accepterade.

Angela Merkel konstaterade också att EU:s fria rörlighet hotas om inte medlemsländerna kan acceptera en mer rättvis fördelning av asylsökande. Just fördelningsfrågan förhandlas nu intensivt på alla EU-nivåer, den kommer att diskuteras på utrikesministermötet i dag och på migrationsministrarnas möte om två veckor.

Tyskland har redan övergivit Dublinförordningen som innebär att varje asylsökande måste få sin sak prövad i ankomstlandet. Fler borde följa efter. Vi kan inte fortsätta att skicka flyktingar kors och tvärs över Europa, vi behöver en annan ordning.

Det stora antalet flyktingar sätter nu press på EU och därmed ökar faktiskt möjligheterna att nå resultat. Det kan tyckas absurt, men sådan brukar förhandlingslogiken vara.

Över hela Europa ökar också medborgarna trycket i demonstrationer och kampanjer på sociala medier. Under parollen "Refugees welcome" kräver människor en mer generös flyktingpolitik. I onsdags var det Budapestborna som marscherade mot den auktoritära ungerska regimen.

Fler länder kommer att få ta ett större ansvar. Ett anständigt Europa måste ställa upp, det är i dag vi skriver morgondagens historia.

Över hela Sverige manifesteras nu stödet för flyktingarna. Förhoppningsvis lyssnar även de svenska partiledarna och kommer överens om den svenska migrationspolitiken. Stefan Löfven får pausa sina förprogrammerade budgetutspel, Anna Kinberg Batra kan stänga av kravmaskinen. Nu handlar det om hur Sverige kan organisera ett bra mottagande.

Plötsligt känns Sverigedemokraterna som helt ovidkommande. När en stressad Jimmie Åkesson härom kvällen försökte ta en tv-debatt med Annie Lööf saknade han svar på de aktuella frågorna. Verkligheten har sprungit ifrån honom och hans unkna nationalistiska agenda.

Nu handlar det om att rädda människoliv.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln