Lägg ner Rosengrens kontakt- förmedling

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-02-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

för Cristina Stenbeck i vårens regeringsarbete. Näringsdepartementets handläggare sliter vid datortangenterna. Propositionen om elektronisk kommunikation ska läggas fram i mars. Det handlar om miljarder kronor för telekomindustrin.

Vem ska betala för att de nya mobilerna fungerar i glesbygden? Hur ska konkurrensen hjälpa konsumenterna, samtidigt som näten verkligen byggs ut?

På ett område tänker regeringen göra livet enklare för teleföretagen. Det avslöjade tidningen Ny Teknik i tisdags. Jättarna Tele 2 och Telia-Sonera ska inte längre vara tvungna att släppa fram andra operatörer i sina nät.

Planerna skrämmer statliga Post- och telestyrelsen.

– Tar man bort den lagstadgade skyldigheten till samtrafik riskerar vi att små och medelstora telebolag slås ut, sa generaldirektören Nils-Gunnar Billinger nyligen till Svenska Dagbladet.

På en annan punkt höjer it-minister Ulrika Messing tonen. Hon vill få fart på utbyggnaden av nästa mobilnät för 3G-telefoni genom att tvinga operatörerna att samarbeta om masterna.

I bägge frågorna har Cristina Stenbeck goda skäl att försöka påverka regeringen. Det handlar om framtiden för Tele 2, ett av familjens flaggskepp.

I förrgår åt arvtagerskan till Stenbecksimperiet middag med Göran Persson.

– Vi hade det trevligt, sa Cristina Stenbeck efteråt.

Hon skrattar glatt på Aftonbladets bild. Möte och krogbesök med landets statsminister är något som många företagsledningar skulle önska sig. Liksom glesbygdskommuner utan mobilnät, eller föräldrar som vill att barnen ska få slippa den ständiga tv-reklamen.

Visst kan en statsminister låta sig uppvaktas av viktiga företag. Över 30 000 människor jobbar i Kinneviksgruppen. Koncernens ekonomiska svårigheter är en riksangelägenhet.

Det är formerna som förskräcker. Varför äter Göran Persson middag på Stenbecks lyxrestaurang? Varför inte en normal uppvaktning i Rosenbad? Vem tog anteckningar om de delar av samtalen som kan påverka beredningen av regeringsärenden?

Framför allt: vilken roll har Rosengren i kontakterna mellan Stenbeck och regeringen?

Den förre näringsministern blev KU-anmäld för sitt snabba hopp till rådgivarjobbet åt Kinnevik. I tisdags anlände Rosengren till middagen ett par steg bakom sin tidigare chef statsministern. Hur viktig var Stenbecks nye lobbyist för att det långa mötet blev av?

Lagen om elektronisk kommunikation är inte den enda frågan på regeringens bord med avgörande betydelse för Cristina Stenbeck och hennes företag. Om en månad ska Marita Ulvskog lägga fram sin proposition om digital-tv. Stenbecks medieföretag MTG har fört en lång strid med statliga Teracom om framtidens tv-system. Inom EU väntar viktiga beslut om reglerna för mobilnäten.

Telekom och mediepolitik är centrala politiska frågor. Regeringens opartiskhet ska inte kunna ifrågasättas.

Red ut den här härvan, Persson. Visst är det rimligt att träffa näringslivet. Men gör det utan Björn Rosengren nästa gång.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln