Nya EU-negativa toner från Borlänge

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Margot Wallström får ett bra jobb, men en tuff uppgift. Posten som förste vice ordförande i kommissionen ger inflytande. Att vända den negativa bilden av EU blir svårare, inte minst på hemmaplan.

Det är inte bara det att de svenska väljarna protesterade genom att strunta i EU-valet eller rösta på junilistan. Nu verkar hennes eget parti vara på väg att byta EU-linje.

Peter Hultqvist, socialdemokraternas ordförande i Dalarna, känner vart vinden blåser.

”För socialdemokratins del är det dags att gå i tydlig opposition i EU-politiken”, skriver han i tidningen Aktuellt i Politiken. ”Tyvärr är det högerkrafterna som dominerar inom EU i dag”, lyder motiveringen.

Riktigt vad slutsatsen betyder är svårt att förstå. Peter Hultqvist verkar anse att regeringen ska vara hårdare i sin kritik mot jordbrukspolitiken.

Man kan säga mycket om svensk EU-politik, men knappast att regeringen hyllat miljardstöden till bönderna.

Borlänges starke man tar upp det stora svenska bidraget till EU:s budget, i nästa andetag farhågor att EU ska minska pengarna till regional utveckling. Inte ett ord om att frågorna hör ihop. Han skriver om ”ifrågasatta EU-inspirerade avregleringar inom el, flyg och järnväg” utan att nämna att Sverige gick före på egen hand och var pådrivande för besluten.

Peter Hultqvist är inte ensam. Artikeln är intressant främst som ett tecken på funderingar i partiledningen. Vi kommer säkert att få höra mer EU-negativa toner från statsminister Göran Persson och samordningsminister Pär Nuder framöver.

Mycket i EU förtjänar kritik. Det är också riktigt att högern tagit ett grepp över Europapolitiken.

Den konservativa EPP-gruppen är störst i parlamentet. EU-kommissionens sammansättning förskräcker. Högerpolitiker har fått hand om den inre marknaden, rättsväsendet och miljön. Tuffa tider, som Per Gessle sjunger.

Svaret kan ändå inte bara bli allmänna rop av missnöje. Den som vill vara i opposition måste beskriva alternativ för att vara trovärdig. En regering med vetorätt i EU kan inte i längden skylla misslyckade förhandlingar på Bryssel.

I stället för att retirera borde socialdemokratin överbrygga sina inre motsättningar genom att driva områden där de flesta tycker att mer samarbete behövs – som miljön, jämställdheten, konsumentskyddet. Svaret på högerkantringen måste bli att satsa mer på EU-arbetet, inte att försöka gömma sig i storskogen.

Varför inte låna en idé från maktskiftet 1994? Då fick de nya socialdemokratiska ministrarna ett tydligt uppdrag vad de skulle åstadkomma, i EU och i inrikespolitiken.

När Göran Persson snart ombildar regeringen borde det ingå ett liknande mandat till statsråden. Se till att möta högerns framryckning med kraftfulla egna initiativ i stället för att bara klaga på bakslagen.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln