Ett boprisfall kan faktiskt vara bra

Nu är det oroligt.

I veckan presenterade Svensk Mäklarstatistik sina senaste siffror över priserna på svenska bostäder och de faller. Om man tittar på fjolårets tre sista månader sjönk snittpriset på en bostadsrätt med 7 procent jämfört med sommaren. Villapriserna backar med 3 procent. Liknande nedgångar har man inte sett sedan Greklandskrisen 2011, enligt Hans Flink på Svensk Mäklarstatstik.

Miljarder mer i bolån

Det låter allvarligt och det är klart att hushåll med mycket lån är nervösa. Men det vi pratar om är trots allt ett litet hack i kurvan efter åratal av ständigt stigande bostadspriser. Bara under de senaste fem åren har bostadspriserna stigit med över 60 procent och vi har under samma tid dragit på oss drygt 1 000 miljarder mer i bolån.

De skenande priserna har stängt folk ute från bostadsmarknaden och det växande skuldberget är ett hot mot svensk ekonomi. Så kanske bör vi välkomna nedkylningen. Lägre bostadspriser betyder ju att skuldsättningen bromsas och att fler får råd att köpa ett boende. I spåren av prisnedgången rapporteras det dessutom om hur osålda bostadsrätter både rabatteras och omvandlas till hyresrätter.

Det finns helt andra skäl att oroas. I fjol presenterade tankesmedjan Katalys en rapport om hur vi i Sverige har övergivet en politik som investerar i bostäder, jobb och infrastruktur samtidigt som vi avreglerat och liberaliserat kapital- och kreditmarknaderna. Nu är det inte längre för att vi säljer bilar, malm och skog som tillväxten ökar. Det är för att våra banker går så bra. I dag är det - tack vare att bostadspriserna ökat - lån på banken som gör att vi har råd att handla och höja vår levnadsstandard. Den svenska tillväxten är beroende av stigande bostadspriser och växande konsumtion.

Banker vill sänka byggtakten

När marknaden för dyra bostadsrätter nu är mättad kräver banker och låneinstitutet iskallt att byggtakten måste trappas ned, och både Statistiska centralbyrån och Boverket pekar på att byggandet faktiskt avstannar. Det är inte tillräckligt lönsamt att bygga och ändå är det ju så att bostadsbristen är på riktigt. Svenska Dagbladet skrev i går om att 600 000 personer nu står i Stockholms bostadskö. Trångboddheten och handeln med svartkontrakt ökar.

Prisnedgången på bostäder kan vara en unik chans att göra upp med en modell där det är banker och byggherrar som styr över var och hur det ska byggas bostäder och vem som ska få bo i dem.

Men det kräver att våra politiker faktiskt vill ta det ansvaret.