Sexövergrepp mot flickor i psykvården

Flickorna borde skyddas i en trygg miljö.

Unga, sköra kvinnor utsätts för sexuella övergrepp i den slutna psykvården.

I en miljö som borde vara trygg får de stå ut med tafsande medpatienter och i bland rena övergrepp. Radioprogrammet Kaliber avslöjar att en vuxen patient åtalas för att ha våldtagit en 15-årig flicka inne på en klinik. Trots att patienten tidigare varit inblandad i liknande händelser lämnades han ensam med den unga flickan.

Först när hon skriker kommer personalen tillbaka.

Inte på allvar

Den flera år äldre mannen ska några veckor tidigare ha försökt våldta en 16-årig flicka inne på psykakutens toalett. Den flickan hade extravak och skulle inte ha lämnats ensam, ändå kunde mannen följa efter henne in på toaletten och låsa dörren.

Enligt uppgiftslämnare tar personalen inte övergreppen på allvar.

Ytterligare en 15-årig flicka vårdas på en vuxenavdelning i flera månader. De övriga patienterna är mest medelålders män. Flickan uppmanas att inte ha kjol på sig, att inte trigga männen runt omkring henne.

Tvångsvårdas

Radioprogrammet handlar om tre flickor med svåra psykiatriska problem. De tvångsvårdas för självskadebeteenden och vill ta livet av sig. De borde skyddas i en trygg miljö, men utsätts alltså för både övergrepp och fördomar.

Det säger en hel del om den svenska psykvården.

Det finns givetvis fler fall. Händer som tafsar, trakasserier och rena övergrepp. Anställda vittnar om en tysthetskultur. De har en skyldighet att skriva avvikelser, men rapporter inte allt. En del får stanna på avdelningen. Patienterna är tvångsintagna och behandlas inte som ett benbrott, en cancer eller en blindtarm. Stigmat och rädslan för psykiatriska sjukdomar spelar sannolikt fortfarande stor roll.

Granska övergreppen

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ägnar sig också mest åt den somatiska vården. Man utreder inte bemötande, men det kan sjukvårdsminister Gabriel Wikström lätt ändra på. Ge IVO ett bredare uppdrag. Det är bra om övergrepp inom psykvården både granskas och registreras så att vi vet hur stort problemet verkligen är.

Regeringens samordnare av den psykiska hälsan Kerstin Evelius har ett annat bra förslag. Landstingen kan helt enkelt låta någon oberoende ringa runt till de patienter som skrivits ut och fråga hur vården har varit. En riktig utvärdering av den psykiatriska vården kommer att avslöja var gamla och dåliga kulturer lever kvar.

Lyssna på patienterna

– Patienterna vet vilka avdelningar som är bra och vilka som är dåliga, och då borde landstingen också kunna ta reda på det, konstaterar Kerstin Evelius.

Hittills har Gabriel Wikström fokuserat på det förebyggande arbetet och det är givetvis bra. Men han får inte glömma den slutna vården där de allra sjukaste finns.

Det är alltid de som är i störst behov av samhällets omsorger.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln